ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 13 хиляди електронни рецепти са издадени само за един ден

Лекарства

Над 13 хиляди електронни рецепти са издадени през Националната здравноинформационна система (НЗИС) само в първия ден от нововъведението. Това сочат данни на „Информационно обслужване“.

Според промените в Наредбата за условията за отпускане на лекарствени продукти медикаментите за лечение на диабет и антибиотиците вече се изписват само с електронна рецепта.

Данните сочат, че „белите“ рецепти, издадени от лекари в рамките на вчерашния ден, надхвърлят 12 500, а тези от специалисти по дентална медицина – близо 700. За сравнение през последния месец, когато промените в Наредба 4 още не бяха влезли в сила, средно на ден се изписваха по не повече от 200. От пускането на системата в експлоатация през декември 2020 г. досега са изписани близо 40 млн. електронни рецепти, като едва 50 хил. от тях са „бели”. Издаването на електронна рецепта не отменя посещението при лекар, тъй като предписването на медикаменти се извършва след физически преглед.

През мобилното приложение eRx в рамките на вчерашния ден успешно са генерирани над 1000 рецепти. Новата версия на приложението 1.2 позволява на специалистите по дентална медицина и ветеринарните лекари също да издават електронни рецепти. Това стана възможно след като за по-малко от седмица екипът на „Информационно обслужване“ успя да интегрира актуалните регистри на зъболекари и ветеринари към НЗИС и платформата за мобилно издаване на електронни рецепти.

Чрез мобилното приложение медицинските лица могат да изписват електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка. Изписаната рецепта попада веднага в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека. Целта на приложението е да улесни лекари, зъболекари и ветеринари в издаването на електронни рецепти, в случаите, в които нямат достъп до компютър с медицински софтуер.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст