ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

По-малко са регистрираните и банкрутиралите фирми у нас през третото тримесечие

Съдийско чукче

През третото тримесечие новорегистрираните правни единици* в страната са 9829, а обявените в несъстоятелност – 829. В сравнение със същото тримесечие на миналата година има понижение и по двата показателя. Общият брой на новорегистрираните намалява с 6.5 на сто, а този на банкрутиралите – с 25.8 на сто, сочат данните от Националния статистически институт.

И в сравнение с второто тримесечие на тази година има намаление по двата показателя. Новорегистрираните правни единици са с 10.8 на сто по-малко, а броят на тези, които са обявили несъстоятелност – с 15.8 на сто.

Разпределение по сектори

От всички новорегистрирани фирми през третото тримесечие най-много са в сектор G “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” (88.1%). И при обявените в несъстоятелност отново най-голям брой попадат в същия сектор – 77.1 на сто.

Ако се върнем на второто тримесечие на тази година в страната е имало 11 025 новорегистрирани и 984 обявени в несъстоятелност правни единици. Числата показват, че в сравнение със същото тримесечие на 2022 г. общият брой на новорегистрираните е намалял с 2.6 на сто, а на банкрутите – с 23.8 на сто.

Сектор G “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” е бил водещ и между април и юни по отношение на новорегистрираните, и на обявените в несъстоятелност фирми.

* Правна единица е юридическо лице на публичното или частното право. Това юридическо лице може да бъде:

·  Юридическо лице, чието съществуване е признато от законa независимо от лицата или институциите, които го притежават или са членове;

·  Физическо лице, което като независимо лице упражнява стопанска дейност. За да съществува, трябва да е регистрирано по закон пред компетентните административни органи (Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър Булстат и други).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст