ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Броят на хакерските атаки в Близкия изток през 2023 г. се е увеличил с 15-20%

хакер

През 2023 г. броят на хакерските атаки срещу страни от Близкия изток се е увеличил с 15-20 процента спрямо миналата година. Саудитска Арабия и ОАЕ страдат най-много, коментира Амин Хасбини, ръководител на изследователския център на Kaspersky Lab в Близкия изток, Турция и Африка.

Хасбини отбелязва пред агенцията по време на технологичното изложение GITEX в Дубай, че от миналата година Kaspersky Lab регистрира увеличение на броя на APT атаките от хакери в Близкия изток. Според него, често хакерски атаки има и в Йордания, Египет и Турция.

APT атаката е вид целенасочена хакерска атака, насочена към конкретна компания или индустрия. Характеризира се с високо ниво на организация и планиране.

Според събеседника на агенцията, честите атаки срещу споменатите страни се дължат на факта, че те играят ключова роля в Близкия изток.

Амин Хасбини коментира, че нарастване на броя на хакерските атаки се регистрира и в страните от Северна Африка. Причината за повишената активност на хакерите в този регион е ниското ниво на сигурност, казва ръководителят на изследователския център. Според него страните от Северна Африка използват остарели операционни системи и устройства, които са много уязвими на атаки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст