ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Готови сме да реагираме при сигнал за евакуация от Израел, увери Гвоздейков

Изключително сериозна е ситуацията в Близкия изток. Към момента Министерството на външните работи (МВнР) разполага с пълната информация, която да даде при нужда за евакуация на български граждани от Израел. В случай, че има такива българи, трябва да се подходи много сериозно и отговорно и да започне процес по евакуация.

Това коментира пред БНТ транспортният министър Георги Гвоздейков. Той препотвърди, че няма информация за български гражданин, който да е държан за заложник в Ивицата Газа. 

Министърът обясни, че МВнР работи в координация с посолството ни в Израел, което управлява цялата мисия по евакуация. По думите му министерството съдейства за транспортната операция, така че, когато получат знак или сигнал, че непременно трябва да се организира полет до Израел, те правят всичко възможно това да се случи по най-бързия начин.

Гвоздейков уточни, че към момента няма планиран полет до Израел на български авиопревозвач. Той допълни, че ситуацията се променя с всяка минута и има готовност да се реагира, когато е необходимо. 

Във връзка със случая с българските моряци от кораба “Рожен”, министърът на транспорта обясни, че той плава под малтийски флаг и се намира в зона, която не е обявена като военна. Според министъра към момента ситуацията не е сложна и ведомството не е получавало подобен сигнал. Той съобщи и че моряците в момента чакат редовен полет, за да се приберат, защото не е имало искане за извънреден.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст