ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как ще гласуваме на местните избори на 29 октомври?

ЦИК Централна избирателна комисия местни избори 2023 Росица Матева

Две седмици преди изборите, заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева показа в ефира на Нова телевизия как ще протече гласуването.

Хартиените бюлетини навсякъде са различни и с различна дължина, според броя на кандидатите.

В Столична община бюлетините ще са 4, защото има кметства, които са на територията на административните райони. В тях ще се гласува за кмет на кметство, кмет на район, общински съветници и кмет на община, обясни Матева.

Такива секции обаче били малобройни. Още по-малко щели да са тези секции, в които ще се гласува и с машини.

В секциите, в които се гласува само на хартия, кутията ще е една и всички бюлетини ще се пускат в нея. В секциите с машинно гласуване кутиите ще са две – едната за хартиената бюлетина, другата – за разпечатката от машината. Ако обаче избирател обърка кутиите, това няма да е проблем, допълни още Матева.

И пред изборното помещение, и зад паравана ще бъдат поставени кандидатските листи.

По отношение на машините за гласуване зам.-председателят на ЦИК обясни, че резултатът от тях ще бъде отчетен от секционната избирателна комисия чрез преброяване на отпечатаните бюлетини.

“Резултатът е този, който пише в протокола”, поясни тя.

Най-много машини са настроени за гласуване на три вида избори – за общински съветници, за кмет на община и за кмет на кметство. Това ще е най-масовият случай на гласуване с тях. Още в началото избирателят внимателно трябва да избере, за кои избори точно ще гласува.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст