ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хаосът с електронните рецепти може да засили туризма за лекарства в чужбина

Д-р Иван Маджаров

Трябваше да има гратисен период, в който да се тестват проблемите, преди да се премахне напълно хартиената рецепта за антибиотици и лекарства за диабетно болни. Това споделиха и лекари, и фармацевти, след като електронната рецепта за тези медикаменти вече е задължителна. Един от най-честите проблеми след нововъведението е липсата на синхронизация между лекарските и аптечните софтуери, които минават през Националната здравно-информационна система. Темата коментира пред БНТ д-р Иван Маджаров – председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Маджаров предрече, че създалият се хаос може да засили туризма за лекарства в чужбина.

Разминаването в данните между лекарския софтуер с този на фармацевтите е толкова драстично, че понякога дори не се разбира кой е предписаният антибиотик. За да изпишат електронна рецепта, лекарите трябва да съставят и амбулаторен лист, както и да са с регистрация към лечебно заведение. В понеделник се оказа, че аптеките нямат никакви антибиотици, които лекарите са изписали. “Никой лекар не си е позволявал да връща пациенти, по закон и аптеката няма право да връща пациенти. Ако го няма медикаментът, изписан от лекаря, аптеката трябва до 24 часа да го достави или да насочи пациента към най-близката аптека, която би го имала – това го пише в закона. Никой не е освободил от закона колегите – фармацевти. Но два дни наблюдаваме масово връщане на пациенти до кабинетите”, обясни Маджаров. Той даде пример с Германия, където постепенно се въвеждат е-рецепти и пациентът носи със себе си в аптеката баркод за всеки случай, за да не стават грешки.

“Ако един пациент има неблагоприятни последствия и да потърси адвокат, който да заведе дело срещу електронната рецепта, непридружена с амбулаторен лист, то лекарят ще бъде строго наказан. Към момента това е абсолютно незаконно”, поясни председателят на БЛС.

По думите на Маджаров, белите хартиени рецепти важат навсякъде и ще важат, и българските пациенти ще засилят туризма си за лекарства в чужбина. “Българските лекари ще предпочетат да отидат да работят навън, а навсякъде, където е разрешена свободната замяна на лекарства по търговски принцип – това, което е решил да зареди аптекаря, в другите държави се наблюдава дефицит на генерични молекули. У нас ще останат за всяка група антибиотици по един или два производителя, които другите ще напуснат, защото ще са притиснати и ще има по-скъпи лекарства, защото ще има монопол”, счита той.

Някои лични лекари отказват възможността фармацевтите да сменят предписания антибиотик с негов генерик, защото не всеки вторичен продукт има идентични характеристики. Джипитата настояват специалистите сами да издават рецепти за антибиотици. Не е ясно и как ще действат семейни лекари в отдалечени населени места без аптеки, които до момента сами са снабдявали с лекарства пациентите си през аптечни складове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст