ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков увери, че няма риск от рязко увеличение на цените

Няма риск от рязко увеличение на цените. Това увери премиерът Николай Денков пред репортери по повод наложеното от президента Румен Радев вето върху измененията и допълненията на Закона за енергетиката, които предвиждат пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 година. “Тази либерализация трябваше да се случи, регламентът е от 2019 година. България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала. При подготовката на Закона за енергетиката, при тези изменения, бяха направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията”, каза още Денков. И добави, че чрез тези механизми ще са защитени уязвимите потребители. Премиерът не очаква да има проблеми при прегласуването на закона.

Не се обсъжда налагането на административни мерки като таван на цените на храните, уточни министър-председателят във връзка с инициативата на икономическия министър Богдан Богданов търговските вериги да продават на достъпни цени храни от първа необходимост. Богданов е обсъдил мярката с големите вериги и от тяхна страна е проявено разбиране. “Ще опитаме по този начин, имаме предварителни разговори, има съгласие. Ще има предоставена информация, така че всички да знаят какви са цените и да опитаме чрез едно благородно съревнование да спечелят клиенти, а ние да свършим работата”, отбеляза Денков. Целта е да се намали инфлацията и да се повиши доверието на потребителите в съвместните усилия на държавата и големите вериги. “Има икономическа логика в това, говорили сме с министъра, административните мерки почти никога не дават средносрочен и дългосрочен план”, допълни премиерът.

“Няма разминаване в информацията за продажбата на “Нефтохим” – аз казах, че има интерес за продажба, а “Литаско” казва, че на този етап не се водят преговори. Аз самият съм виждал, че има интерес в разговори с различни компании. За да се водят преговори, трябва да има изпратено официално писмо и да се влезе в процедура. Воденето на преговори е сравнително тежка процедура, която вероятно още не е стартирала”, посочи още министър-председателят.

Думите му бяха по повод това, че „Литаско” (LITASCO SA), която е основен акционер в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”, обяви преди ден, че не е получавала оферти за продажба на рафинерията. Следователно, „Литаско” в момента не е в преговори по въпроса, се посочва в разпространена позиция на базираната в Швейцария компания. Преди това министър-председателят заяви, че „интерес по отношение на „Лукойл Нефтохим” се изразява вече от няколко месеца от различни страни”. А изданието „Файненшъл таймс” публикува материал, в който цитира министъра на финансите Асен Василев, според когото натискът от страна на правителството върху руските компании е принудило „Лукойл” да започне процедура по продажбата на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа.

Запитан за очакванията за приходите от таксата за транзит руски газ, премиерът отговори, че ще зависят от това колко газ влиза в страната ни. Денков не вижда риск за доставките за Унгария и Сърбия. “Налице са и тръбният, и течният газ. Единственото, което ще се появи, е алтернатива на възможностите на базата на цените, които ще се конкурират. Тръбният газ от Русия без тази такса в известен смисъл е монополен по отношение на този пазар”, отчете той. Според него “Булгартрансгаз” не може да бъде засегнат, тъй като се очаква таксите да бъдат плащани от “Газпром”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст