ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Интерес към “Лукойл Нефтохим” все пак има

рафинерия лукойл бургас

Бившият финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков гастролира за кратко в родината си. Финансовият гуру на Борисов обаче успя да изрази съмненията си, че имало тайни договорки с “Лукойл Нефтохим Бургас”. Производителят на горива не плащал дължимите данъци срещу някакви услуги на властта.

Сегашният финансов министър Асен Василев пък заяви: “Вероятно има икономически интерес да се промени собствеността на рафинерията”. Той допълни, че има индикации за интерес към покупката й, но въпреки това София ще продължи поредица от наказателни мерки върху дружеството до влизането на новите собственици в него.

В същия ден се наложи да коментира казаното и премиерът Николай Денков.

“Интерес по отношение на “Лукойл Нефтохим” се изразява вече от няколко месеца от различни страни. Въпросът е доколко този интерес може да бъде завършен с покупка на рафинерията от друга фирма. За момента все още не е ясно. Интерес има, но решението дали ще бъде продадена или не рафинерията, зависи от собственика в момента “Лукойл България” и съответните потенциални купувачи. Не бих искал да коментирам нищо повече, докато няма конкретика за истински намерения. Когато става дума за такъв голям актив, има доста етапи, преди да се стигне до успешна крайна сделка”, изтъкна Денков в Министерския съвет в отговор на журналистически въпроси.

Ден след това и президентът Румен Радев си намери повод отново да подреже крилцата на правителството.

“Тайната подготовка на продажбата на “Лукойл”, обявена първо в чужди медии, е показател, че промяната се случва на тъмно”, отбеляза държавният глава, както и че управляващите дължат отговор каква съдба предвиждат за “хилядите заети там”.

Аналитичната мисъл също се намеси.

Икономистът Евгений Кънев определи подобен ход (продажбата на рафинерията) като логичен.

„Предвид острия дефицит на средства в руския бюджет в момента много по-логично е Путин да продаде и да вземе 10-15 пъти печалбата като оценка на рафинерията”, посочи Кънев. Според него продажбата ще има сериозни икономически и политически последици. Рафинерията била на Путин и той можел да разполага с нея.

После се появи съобщението на “Литаско” (LITASCO SA) – основния акционер в “Лукойл Нефтохим Бургас” АД, че рафинерията не е получавала оферти за продажба и към настоящия момент не се водят преговори по този въпрос.

И още:

“Литаско” не е назначавала публична или частна организация да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба от нейно име”. “Лукойл Нефтохим Бургас” АД е компания, базирана в страна членка на Европейския съюз и е собственост на швейцарската компания “Литаско”. Според европейското законодателство по защита на частната собственост, както и според установените бизнес практики, всяко намерение за закупуване на актив, принадлежащ на друга компания, трябва първо да бъде обсъдено между контрагентите и едва след това с властите на страната, в която са разположени активите”.

Наложи се министър-председателят пак да вземе отношение по темата.

„Не става дума за разминаване в информацията. Ако проследихте аз какво казах – казах, че има интерес. Това, което каза централата „Литаско“ – каза „не се водят преговори“. Това са два различни етапа. Както те са обяснили, за да се водят преговори, трябва да има изпратено официално писмо. В това официално писмо да се влезе в процедура. Воденето на преговори е една сравнително тежка процедура, която вероятно още не е стартирала. Но че има интерес – има интерес“, подчерта Денков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст