ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Медиана”: Оспорвани избори в София с неясен резултат

ЦИК Централна избирателна комисия местни избори 2023

Балотажът при избора на кмет ще бъде почти сигурен, като всеки от основните три варианта е труден за прогнозиране

Точно десет дни преди кметските изборите неизвестните се увеличават. Проучване на агенция “Медиана” показва, че вотът ще бъде оспорван и с неясен резултат.

В изследването са участвали 710 човека. То е представително за пълнолетното население на София и е проведено в периода 10-17 октомври 2023 г.

56% са решили за кого ще гласуват за кмет, а 44% все още не са.

Според данните на първи тур Васил Терзиев ще получи 24,8%, Ваня Григорова – 22,2%, Антон Хекимян – 21.4%, Деян Николов – 13.4%, Вили Лилков – 7,2%, Ивайло Вълчев – 5,4%.

На балотаж Васил Терзиев срещу Ваня Григорова резултатът ще е 50.8% срещу 49.2%. На втори тур Антон Хекимян би взел 50.7%, а Ваня Григорова – 49,3% Ако балотажът е Терзиев срещу Хекимян, то резултатите ще са 52,6% срещу 47,4%.

Въпреки че първи започна своята предизборна кампания, Васил Терзиев бързо е догонен от двама основни конкурента – Ваня Григорова и Антон Хекимян.

В момента, тримата са на незначителна дистанция (от порядъка на двайсет хиляди гласа), като следва да се има предвид, че едва близо 120 000 човека (една четвърт) от вероятните избиратели все още не са определили твърдо своите предпочитания.

При това положение дори и четвъртият (Деян Николов) и петият (Вили Лилков) запазват своите шансове. Колебаещите си и все още не решили представляват огромна маса, които могат да обърнат изборите.

В София може да се очаква относително висока изборна активност на кметските избори – около 500-550 хиляди избиратели ще застанат пред урните.

Не може да се каже същото за избора на общински съветници – близо 30% от заявилите, че ще гласуват за кмет казват, че няма да гласуват с партийните листи за общински съветници. Това показва подчертаното недоверие на избирателите към партийната система като цяло и скритата (анонимна) власт на партиите в общинските дела. Засега, данните показват, че дори и да загубят кметските избори ПП-ДБ-„Спаси София“ и ГЕРБ-СДС биха могли да сформират „сглобка“ (да получат мнозинство) в общинския съвет на столицата.

Без съмнение изборите за кмет на София ще се решат на балотаж като най-вероятните двойки са три: Терзиев срещу Григорова; Терзиев срещу Хекимян; Григорова срещу Хекимян.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст