ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Печалбите на производителя на чипове TSMC паднаха с 25%

Приходите на най-големия производител на полупроводници в света – тайванската компания „Ти Ес Ем Си“ (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., TSMC), са намалели с 14.6 процента до 17.3 млрд. долара. Нетната печалба е намаляла с една четвърт, възлизайки на 6.5 млрд. долара. Това е най-силният тримесечен спад на печалбата от 2019 година. Въпреки това анализаторите очакваха печалбите на TSMC да спаднат още повече, така че акциите й се повишиха с 3 процента след публикуването на печалбите.

Компанията TSMC, подобно на други производители на чипове, страда от спад в търсенето на потребителска и корпоративна електроника на фона на макроикономическа несигурност и след скок в търсенето с началото на пандемията преди няколко години.

Така печалбата на Samsung през третото тримесечие спадна със 78 процента поради намаленото търсене на чипове памет. В същото време много компании и експерти смятат, че търсенето на чипове е достигнало минимум през третото тримесечие и до края на годината ще започне да се възстановява.

От TSMC също прогнозират приходи за четвъртото тримесечие от 18.8 до 19.6 милиарда долара, което е увеличение спрямо предходното тримесечие. Компанията също така очаква, че „2024 ще бъде година на здравословен растеж за TSMC“.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Limited (TSMC) се занимаваща се с проектирането и производството на полупроводникови електронни компоненти. Основана е през 1987 г. от правителството на Китайската република и от частни инвеститори.

Централният офис на TSMC се намира в Технологичния парк на град Синчжу (Тайван). Понастоящем в компанията работят над 48 000 души по целия свят. За да обслужва и поддържа производствените си мощности, TSMC има офиси в Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Нидерландия, САЩ и в Тайван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст