ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Финландската “Нокиа”, на фона на свиващи се печалби, мисли за масови съкращения

нокиа

Финландският производител на електроника „Нокиа“ (Nokia), на фона на намаление на нетната печалба през третото тримесечие на 2023 г. с повече от три пъти спрямо същия период на миналата година, обяви мащабно съкращаване на персонала. Това се съобщава в прессъобщение на компанията.

От Nokia съобщиха, че нетната печалба на компанията за юли-септември възлиза на 133 милиона евро в сравнение с 428 милиона евро година по-рано. Приходите са намалели с една пета до 4.98 млрд. евро от 6.24 млрд. евро. Анализаторите дадоха много по-висока консенсусна прогноза от 395 млн. евро чиста печалба и 5.66 млрд. евро приходи.

Спад в приходите е отбелязан във всички подразделения на Nokia, участващи в производството на телеком оборудване. Оперативният марж намаля с 200 базисни пункта.

Въпреки това компанията потвърди предишната си прогноза за приходите за 2023 година. Тя очаква нетните продажби да бъдат 23.2-24.6 милиарда евро и оперативен марж от 11.5-13 процента.

Акциите на Nokia на борсата в Хелзинки реагираха на новините на компанията, като поевтиняха с почти 4 на сто. От началото на годината те са загубили почти 30 процента.

От Nokia също обявиха планове за съкращаване на персонала с 14 хиляди души като част от програма за намаляване на разходите. Ръководството на компанията обяснява това с необходимостта от повишаване на ефективността в условията на слаб пазар. От Nokia обясниха, че мащабът на съкращенията ще зависи от „ситуацията с търсенето на пазарите за продажби“, но отбелязаха, че не очакват бързо възстановяване на търсенето.

В момента в компанията работят 86 хиляди служители.

Компанията очаква, че съкращенията ще намалят разходите за персонал с 10-15 процента и ще спестят поне 400 милиона евро през 2024 г. и от 800 милиона евро до 1.2 милиарда евро до края на 2026 година.

По-рано американската космическа компания Astra съкрати 25 процента от персонала си от началото на тримесечието и прехвърли 50 инженери и производствен персонал в други отдели поради финансови проблеми.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст