ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зеленият коридор в “Надежда” ще е готов до края на ноември

Зеленият коридор в „Надежда“ ще бъде готов до края на месец ноември. Такова обещание е дал главният архитект на Столична община Здравко Здравков.

Това е станало ясно по време на проверка на обекта, провела се на 19 октомври, от страна на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на Гонсало Канто Мониж, ръководител на проектния консорциум на „УРБиНАТ“ и професор в Центъра за социални изследвания на Университета в Коимбра.
Зеленият коридорът е над 2 километра. Той започва от метростанция „Хан Кубрат“ при парк „Надежда“ и продължава до Северния парк. Коридорът, освен пешеходна връзка между два от столичните парка, има и достатъчно кътове за почивка и прекарване на свободното време за жителите на кварталите „Свобода“, „Надежда“ и „Толстой“ – амфитеатър, детски площадки, спортно съоръжение.
„Целта на проекта е да има свързаност на градските паркове и на практика това е реално изпълнение на концепцията „пешеходен град“, посочи кметът Йорданка Фандъкова.
Тя добави, че се работи и по всички подобекти, като най-голям е напредъкът по детските площадки, спортните площадки и екопаркинга. Продължава работата по тротоарните настилки, фитнес площадката, училищната оранжерия, местата за срещи и контакти на местните жители.
Следващата седмица ще бъде монтиран и новият мост към парк „Надежда“.

Междувременно стана ясно, че кметът Фандъкова лично ще участва в засаждането на нови фиданки от зелената инициатива „Новата гора на София“.

Третата бъдеща гора ще обхваща площ от 39.75 дка в район „Искър“, до квартал „Абдовица“. Инициативата „Новата гора на София“ започна през 2017 година. Тя цели създаването на зелен пояс около града. Първите засадени фиданки, които вече са млада гора, са край „Суходол“.

До 2021 година там вече бяха засадени 20.7 дка площ с над 103 000 дръвчета акация и цер. Започна и залесяване край село Негован, където също ще продължи засаждане на дръвчета през този есенен сезон. След 2 залесителни кампании през 2022 г. там вече растат 30 500 фиданки цер на обща площ от 48.8 дка. През залесителен сезон „Негован – пролет 2023“ за около месец са засадени още близо 20 000 фиданки.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст