ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност, смята Тагарев

Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност“. Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той участва в международната конференция “Спечелване на мира в Украйна“. Събитието е организирано от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България.

Военният министър отбеляза три ключови фактора, които биха повлияли на националната ни сигурност. “Първият фактор е агресията на Русия. Тя започна през 2008 г. с войната срещу Грузия, продължи през 2014 г. и анексирането на Крим. Агресията кулминира през февруари 2022 г. с пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. С учения в нашата икономическа зона, нарушаване на свободния трафик в Черно море, ситуацията вече е доста сложна”, каза Тагарев.

На второ място като фактор за заплаха министърът на отбраната постави Западните Балкани. “Все още не може да бъде намерено трайно решение за сигурността. Обстановката в Косово не се успокоява” отбеляза той.

Третият фактор, който даде като пример е терористичната дейност след атаките на “Хамас” срещу Израел. “Може да има увеличаване на миграционния натиск. Вероятността за нажежаване на обстановката към момента е минимална. В този смисъл работим с нашите съюзници”, отбеляза Тагарев.

Освен това Тагарев разкри, че са в ход две обществени поръчки за дронове. Българската армия вече изпозлва дронове, а имаме и две процедури и договори, сключени за различни видове дронове – конкретно за сухопътни войски. Със сигурност използването на такива автономни или дистанционно управляеми средства със системи за изкуствен интелект ще намерят място в тази програма. Съществуват десетки, може би стотици дронове, които се използват във военни действия и ние не можем да заложим всичко. Какви дронове точно ще придобием е въпрос, който изисква повече работа“, подчерта министърът на отбраната.

България, Румъния и Турция работят по стартирането на противоминна операция в Черно море, стана ясно от думите на Тагарев. “Около два месеца работихме без тази информация да е публична, вече е публична. Разчитам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе за по-високата сигурност в нашите териториални води и в изключителната икономическа зона на България”, съобщи той и добави, че това би допринесло и за износа на зърно от Украйна.

Военният министър беше категоричен, че България ще продължи да подкрепя Украйна с военна, хуманитарна, политическа и дипломатическа помощ дотогава, докогато е необходимо.

Според него рискът от бежанска вълна е много нисък и заради това няма необходимост България да увеличи допълнително силите за защита на границата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст