ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мария Габриел се срещна представителя на САЩ в НАТО посланик Джулиан Смит

Мария Габриел Джулиан Смит

Посланик Смит е била заместник съветник по националната сигурност към офиса на вицепрезидента Байдън в администрацията на Барак Обама

Заместник-министър председателят и министър на външните работи Мария Габриел се срещна в Министерството на външните работи (МВнР) с постоянния представител на САЩ в НАТО посланик Джулиан Смит. Това съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство.

Посланик Смит е заемала длъжността заместник-съветник по националната сигурност към офиса на вицепрезидента Джо Байдън в администрацията на президента Барак Обама.

Във фокуса на разговорите бяха поставени темите за стратегическата позиция на България в НАТО по отношение на Източния фланг, сигурността в Черноморския регион и подкрепата за Украйна. И двете изразиха подкрепата си за Израел и категорично осъдиха терористичните действия на „Хамас“. Тема на разговора бяха и решенията взети на Срещата на върха във Вилнюс.

Обсъдено бе важното значение на киберсигурността и борбата с дезинформацията. Вицепремиерът Мария Габриел акцентира на подписания Меморандум за разбирателство между България и САЩ, чрез който се засилва сътрудничеството за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация. Документът осигурява здрава основа за съвместна работа на двете държави срещу разпространението на дезинформация и медийни манипулации, които представляват нарастваща заплаха в Централна и Източна Европа.

Сред другите дискутирани теми бяха иновационният фонд на НАТО и възможностите за взаимодействие с инициативата „Три морета“, както и предстоящата среща на външните министри на страните, членки на НАТО.

„Сътрудничество, устойчивост, споделяне на опит – това са посланията от днешната среща. Радвам се, че като съюзници в рамките на НАТО и стратегически партньори отговаряме заедно на регионални и глобални предизвикателства“, заяви вицепремиерът Мария Габриел.

Постоянният представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит се срещна също с президента Румен Радев и с министъра на отбраната Тодор Тагарев, предаде БТА. Тя участва в Международната конференция „Спечелване на мира в Украйна“, организирана от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България, която се проведе вчера в Централния военен клуб в столицата. Признателни сме за това, което България направи за Украйна, заяви Смит на конференцията и подчерта, че на фона на комплексната среда за сигурност САЩ ще продължи подкрепата си към Украйна, но и ще осигури подкрепа на Израел.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст