ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В България има най-много жени програмисти в Европейския съюз

България е на първо място в Европейския съюз по броя на жени, заети в IT сектора, спрямо мъжете. Това показват последните годишни данни на Евростат, предаде bTV.

Страната ни е лидер с общ дял от над 31% спрямо мъжете. Следват ни Дания и Кипър, а Румъния е на четвърто място.

На този фон мъжете в IT сферата в рамките на Общността продължават да доминират, като техният брой се е увеличил с малко над 7% за една година. В сектора са заети 2 милиона и половина души.

Хората у нас с образование в информационните технологии на възраст между 35 и 74 години са 40 процента. В сравнение с България по-висок е делът на тази възрастова група в сектора само във Финландия и Ирландия.

Според доц. Агата Манолова България години наред е лидерът в статистиките за програмисти жени, защото семействата у нас, а след това и учителите – насърчават момичетата да се реализират в желаните от тях професии без оглед на предразсъдъците. 

Към момента няма данни да има разлика в заплащането между жените и мъжете в информационно-комуникационната сфера. IT кадрите у нас започват работа още като студенти, а възнагражденията след завършване варират около 6000 лева месечно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст