ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Застрахователи отказват да покриват военни рискове за авиокомпаниите на Израел и Ливан

"Новите" самолети Боинг 737 на България Ер

Войната на Израел с Хамас принуди застрахователни компании да откажат покритие на военния риск за авиапревозвачите в Израел и Ливан, съобщи Reuters. Ограниченията на застрахователите засегнаха и други авиокомпании, извън зоната на конфликта, които летят до Близкия Изток, пише Forbes.

Авиопревозвачите обикновено оформят два типа застрахователни полици — “всички рискове” (покрива както обичайните загуби по въздушния съд, така и отговорността за пасажерите) и “война” (покрива загубите, свързани с военни действия или тероризъм).

Застрахователи на военните искове, които са базирани в Европа, САЩ и на лондонския пазар Lloyd’s, имат опция да лавират в случа на война. Ако тя, по тяхна оценка, прави дългосрочния застрахователен риск прекалено голям, те могат да изпратят уведомление, с което да откажат да го носят или да внесат промени в застрахователните условия до 7 дни преди да е влязъл в сила застрахователният договор.

Застрахователите на израелските El Al Airlines (основният авиопревозвач в страната), Israir и Arkia отбелязаха, че ще се позоват на тази възможност заради ескалирането на военния конфликт между Израел и палестинската групировка Хамас. Израелските авиокомпании вече са получили такива уведомления, съобщават за Reuters два независими източника, без да уточняват превозвачите.

Представители на El Al Airlines и Arkia не дават обяснения по този въпрос, но посочват, че правителството им предоставя всичко необходимо за безопасно продължаване на полетите. А от Israir казват, че не са получавали уведомления от своите застрахователи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст