ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инвеститорите искат най-високата премия от 2016-а, за да държат рисков европейски дълг

дълг

Най-рисковите корпоративни длъжници от Европа плащат най-високата премия от седем години насам, за да се финансират от пазара на рисков дълг (junk), оценяван на 412 млрд. евро. Което е поредното потвърждение за растящите тревоги, че дългият период на високи лихвени проценти и на икономическо охлаждане може да задейства нови фалити. Т. нар. “спред” – разликата между доходността на оценените със “ССС” или по-ниско корпоративни облигации и правителствените ДЦК се е разширил до средно над 18%, показва индексът, изчисляван от борсата ICE и “Бенк ъф Америка (ICE BofA). Което е най-дълбоката дупка от юни 2016-а и надхвърля дори равнищата от 2020-а по време на пандемията от КОВИД-19, провокирала страхове от неуправляеми банкрути. В началото на миналата година маржът беше средно 6.7 процента.

Доходността на правителствените облигации се повиши от двете страни на Атлантика през последните седмици под влияние на притесненията, че и Федералният резерв и Европейската централна банка ще държат лихвите високи за по-продължителен период от време, за да поставят под контрол инфлацията. Доходността на корпоративния дълг обаче нарасна с още по-висока скорост. Тези разширяващи се спредове показват, че собствениците на облигации искат по-високи премии като компенсация срещу риска от спиране на обслужването им.

Сред еропейските компании, които се спрели да обслужват дълговете или кредитите си, са френската търговска верига на дребно “Казино Гишар-Перашон”, регистрираният в Нидерландия “Кетер” и белгийската “Идеал”, по информация на рейтинговата агенция “Мудис инвестърс сървис”.

По оценка на анализатори, разширяването на рисковите европейски спредове са още едно доказателство за здравето на регионалната икономика. Не по-малко влияние оказват и структурните проблеми на пазара на европейския високодоходен дълг, между които са липсата на дълбочина и ликвидност, предизвикващи по-високи колебания отколкото при същите класове активи в Съединените щати. Просто защото европейската финансова система е основана на банките, а щатската – на пазара.

Много повече компании от Северна Америка са спрели да обслужват задължениета си в сравнение с Европа. Маржовете на оценените със “ССС” облигации в Съединените щати също се разширяват от края на лятото, защото пазарите вкарват все по-активно в цените очакванията си за високи лихви за дълъг период от време. Те обаче са по-тесни отколкото при европейските им съперници – до грубо 10%, в близост до равнищата отпреди няколко месеца. Като едно от обясненията е, че пазарът на високодоходен дълг в Америка е 1.3 трлн. щ. долара.

Не трябва да се изключва и влиянието на войната между Хамас и Израел, която също вероятно е увеличил амплитудата на колебанията на европейските кредитни спредове през този месец. Защото времената на пазарна и икономичска несигурност по правило вреят най-много на високорисковите компании.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст