ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как изборите в Тайван са свързани с проверката на Foxconn?

Китай започна проверки на Foxconn, основният доставчик на компоненти за Apple. Разследването засяга данъците, които  са платени, и условията за ползване на земята.

На този фон акциите на тайванската компания поевтиняха с 3 процента.

Световните медии отбелязват, че делото се провежда на фона на предизборна кампания – основателят на Foxconn – милиардерът Тери Гоу, се кандидатира за президент на Тайван. В тази вързка той коментира, че няма да бъде “подвластен” на натиск от страна на Пекин, ако спечели изборите през януари 2024 година.

Инспекциите се провеждат в ключови съоръжения на Foxconn в провинциите Гуандун, Дзянсу, Хенан и Хубей.

Китайският вестник Global Times пише, че Пекин винаги е приветствал инвестициите в икономиката на континента, направени от компании от Тайван. Такива инвестиции се насърчават от различни преференции. И Foxconn, като водеща компания на острова, също получи щедра подкрепа през последните години.

Сега на тайванските бизнесмени се напомня, че не само трябва да се възползват от възможностите за развитие, но и да поемат социалната отговорност за насърчаване на мирни отношения между двете страни.

Основателят на Foxconn Тери Гоу може да играе важна роля в отношенията между Пекин и Тайпе, смята Financial Times. През януари следващата година той възнамерява да се бори за президентския пост на Тайван. Тери Гоу подчертава, че въпреки десетилетия правене на бизнес в континентален Китай, той не е задължен на Пекин и не следва неговите заповеди.

„Ако режимът на комунистическата партия беше казал, че ако не се подчиня, Foxconn ще бъде конфискуван, щях да отговоря: „Да, моля!“ Направи го!“, казва Тери Гоу. Самият бизнесмен не управлява компанията от четири години, той остава само неин акционер.

Политическият контекст се преплита с икономическия – Китай сега изпитва най-лошото напрежение в историята с Америка. Припомняме, че Пекин забрани на своите държавни служители да използват устройства на Apple, а на други граждани също не се препоръчва да купуват джаджи на Apple поради проблеми с киберсигурността. Това удари сериозно продажбите на iPhone.

В свой коментар Ройтерс подчертава, че Тери Гоу отива на изборите с намерението да свали от власт управляващата на Острова Демократическа прогресивна партия. Милиардерът я обвинява, че е довела Тайван до ръба на война с Китай чрез враждебната си политика. Бизнесменът уверява, че само той с широките си бизнес и лични контакти в Китай и САЩ може да поддържа мира.

Но Тери Гоу, съдейки по социологическите проучвания, не се радва на подкрепата на избирателите.

Hon Hai Precision Industry Co. Ltd., известна като Foxconn Technology Group по нейната търговска марка Foxconn, е производствена компания в република Тайван. Централата й се намира в град Синбей/Синпе, наричан също Ню Тайпе. От 2005 г. поддържа статута си на най-голямата компания в Тайван, в нея работят близо милион служители, от тях над 700 хиляди в Тайван.

Foxconn е най-голямата в света транснационална корпорация в електрониката измежду аутсорсинг изпълнителите.

Като най-големия в света контрактен ОЕМ-производител на електроника, компанията произвежда комплектуващи изделия (съединители и корпуси) и високотехнологична продукция по поръчка на безфабрични компании (които разработват (проектират) и продават изделията, но нямат производствени мощности). Тя влиза в десетката на най-големите производители на компютърни комплектуващи изделия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст