ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК дава на участниците във вота достъп до изходния код на машините

ЦИК Централна избирателна комисия местни избори 2023 Росица Матева

При пълна прозрачност преминава довереното изграждане на изходния код на машините за гласуване и тяхното удостоверяване. Това увери пред Хоризонт заместник председателят на ЦИК Росица Матева. След като в петък успешно бе генериран кодът, който гарантира софтуера, днес партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, ще имат достъп до цялата документация.

Матева уточни още, че достъпът до изходния код ще бъде предоставен в 14.00 часа в сградата на Министерството на електронното управление, за което всички регистрирани в ЦИК представители на партии и коалиции са уведомени още в петък (20 октомври) вечерта. “След като приключи това доверено изграждане, ще имат право да присъстват, да им се осигури достъп до изходния код, до цялата документация, тъй като довереното удостоверяване на съответствието все още не е приключило и Министерството на електронното управление ще предостави достъп до всички данни, свързани с удостоверяване на съответствието и до изходния код, който беше генериран при довереното изграждане в петък”, обясни тя.
Матева увери, че най-късно във вторник Министерството на електронното управление, Българският институт по стандартизация и Българският институт по метрология ще приключат процедурите по проверка на машините и софтуера, като паралелно върви и инсталирането му на над 9 000 машини. Те трябва да бъдат доставени до секциите за гласуване в събота, пише БНР.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст