ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дерогацията за руски нефт се превърна в разменна монета за интереси, заявиха от синдиката на “Лукойл”

лукойл нефтохим

“Българското общество за пореден път е свидетел на поредица от неверни изявления за продажбата на рафинерията “Лукойл Нефтохим Бургас”.” Това посочват в своя декларация от синдиката на българските нефтохимици, работещи в предприятието. Те твърдят, че професията им се оклеветява. “Липсва компетентна оценка за въздействието и последствията за работещите в сектора и за държавата при отпадането на дерогацията спрямо руския петрол”, заявяват още от синдикалната организация.

“Дерогацията за преработване на руски нефт и делът на съхраняваните запаси на нефт и нефтопродукти в страната се превърнаха в разменна монета при преследването на партийни и корпоративни интереси. Това е риск от загуба на работните ни места и гаранции за дългосрочна заетост на българските нефтохимици. Въпреки многократните обръщения на Синдиката към политически партии и държавни институции, гласът ни не беше чут. Това доведе до несигурност сред работещите и техните семейства”, пише още в декларацията.

“Размотаването на дерогацията като пешка, като средство за рекет срещу нашия работодател, притеснява служителите. Затова и молбата ни е към абсолютно всички, които са свързани с тази тема – да спрат да развяват дерогацията като пешка и да я местят наляво и надясно”, каза президентът на Синдиката на българските нефтохимици Павлин Ваковски. Според експертите на организацията отмяната на дерогацията за руския петрол ще доведе до повишаване на цените на горивата у нас.

Преди месец Синдикатът на българските нефтохимици “Лукойл” разпространи отворено писмо до институциите, в което предупреди, че отпадането на дерогацията ще повиши цените на горивата в България, а това от своя страна ще доведе и до по-висока инфлация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст