ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Животновъди ще искат оставката на министър Вътев

Различни обединения на животновъди се обявяват срещу работата на Министерството на земеделието и храните, защото според тях целенасочено се унищожава българското млечно животновъдство.

Днес, 24 октомври, ще се проведе пресконференция, на която фермерите ще изяснят проблемите си, ще дадат конкретни предложения на бранша за излизане от кризата и ще поискат оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев, заяви пред Българското национално радио председателят на „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов.

Той посочи, че положението в сектора е отчайващо, защото по схемата за обвързано подпомагане се изчислява ставка, която е унизителна за сектор „Животновъдство“.

През 2009 г. фермерите са получавали субсидия от около 190 лева, а днес – повече от десет години по-късно – тя е 80 лева. Освен това говедовъдите се чувстват силно ощетени заради някои мерки, въведени с цел да подпомогнат Украйна, но според тях това е станало за сметка на българските стопани.

Животновъдите негодуват и че новият стратегически план е направен така, че да е удобен на чиновниците и управляващите. При него няма съобразяване с исканията на фермерите. Ето защо те са категорични, че по този начин не може да се продължи и заради това настояват за оставката на министър Вътев и на целия му кабинет.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст