ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Управляващата конфигурация си заравя главата в пясъка, заяви Маджаров за електронната рецепта

Д-р Иван Маджаров

“Управляващата конфигурация си заравя главата в пясъка, въпреки че всички страни докладваха за огромни и тежки проблеми.” Това заяви председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод проблемите с електронните рецепти, обсъдени преди ден на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване в парламента.

“Изнесоха данни, според които за тези дни, които са минали, са изписани 80 000 рецепти, от които са изпълнени 68%. Не мога да кажа дали са продадени наистина толкова, защото самата промяна в Наредба 4 не прави никакви промени на ниво “аптека”. По време на срещата ни стана ясно, че държавата няма никаква информация за доставки, проследимост на количества”, каза Маджаров.

Той посочи, че в първия ден от въвеждането на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет 12% са случаите с разрешена замяна, а по-късно този процент достига 47. По думите му това е, защото аптеките „не спазват закона” да не връщат никого и да осигурят лекарството до 24 часа. “Връщането на пациенти е нарушение на закона и не разбирам защо всички си затварят очите за това”, изтъкна шефът на БЛС.

Според него проблемът с електронните рецепти е заради търговски интерес. Маджаров призова да има информация за наличността на лекарствата по складовете. “На всички въпроси, които се зададоха, имаше само мълчание. Контролът върху аптеките, които са хиляди, е 800 проверки на Изпълнителната агенция по лекарствата по метода „таен агент”. Те са 8 души, които всички познават”, изтъкна той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст