ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министърът на икономиката няма да се откаже от въвеждането на по-ниски цени на основни продукти

Министерски съвет Богдан Богданов

“Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добри цени за потребителите.” Това заяви пред NOVA министърът на икономиката Богдан Богданов. Той коментира решението на Комисията за защита на конкуренцията да спре инициативата “Достъпно за вас”, която, според КЗК, е “свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципът на свободната стопанска инициатива”. Като възможна мярка за справяне с ръста на цените от КЗК предлагат предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд.

“Нашата цел е да постигнем трайно ниски цени на 50 продукта от първа необходимост. Самата кампания е доброволна. Второ, тя не задължава една или друга верига да спазва определени тавани на цени. Ние създадохме основа за конкуренция между различните участници в инициативата, и то за тези 50 продукта от първа необходимост. Подготвихме първоначално юридическо становище. Не виждахме необходимост да съгласуваме процедурата с КЗК. В крайна сметка дори част от веригите изразиха опасения за включването им в кампании”, каза министърът. По думите му становището на КЗК няма правни аргументи, а икономически разсъждения. “Ние не залагаме цени. Ние им казваме, че се конкурират за тези 50 продукта”, обясни Богданов. Още вчера е подготвено допълнително становище до КЗК. Ще бъде иницииран разговор с комисията, допълни той.

“Не искаме участниците в инициативата да бъдат компрометирани. Не искаме и потребителите да са в ситуацията, както казва КЗК, да им се предлага само един топъл обяд. Още днес ще изпратим писмо до Комисията с искане за среща, за да обсъдим притеснителните точки”, подчерта икономическият министър.

Той поясни и защо някои продукти като абсолютна стойност в България са по-скъпи, отколкото в страни като Германия и Австрия. “България вече е нетен вносител на хранителни продукти, произвеждаме все по-малко. Нямаме и контрол върху веригата на доставки”, посочи Богданов.

Критика за инициативата на Министерството на икономиката дошла и от синдикатите, които също смятали, че инициативата не е пазарна.

Министърът коментира и темата с цените на горивата, както и плащането на данъци от страна на „Лукойл”: “Първо, основанието, за да плати „Лукойл” пари във Фонда за енергийна сигурност, е един закон, който е приет в началото на тази година, но не е влязъл в сила. Причините за това са две – първо, че са заложени ненужни заключителни разпоредби за нотификация на Европейската комисия. Има два етапа на нотификация. Първият беше завършен още март, но вторият не беше започнат тогава от служебния кабинет. Това е спирачката „Лукойл” да не е плащала до момента. Това е един и аргумент защо не влизат финансови средства във Фонд „Енергийна сигурност”. Дори и да бъде приета нотификацията, не е ясно как ще бъдат платени пари със задна дата.

“В момента закон няма, нотификацията не е завършила. Ако бъдат отменени изискванията за нея, законът влиза в сила. Ако влезе в сила, очакваме „Лукойл” да си изпълнява ангажимента. По закон ние, като министерство, смятаме на месечна база какво трябва да внесе. Ако не го внесе, търпи санкция, която е 10 000 лева”, отбеляза Богданов. И добави, че при всички случаи е важно рафинерията в Бургас да продължи да работи на пълни обороти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст