ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Финландският производител на асансьори Kone продаде бизнеса си в Русия

конкуренция пари ръце сделки

Един от най-големите производители на асансьори, ескалатори и подемници в света – финландската компания Kone, продаде активите на руското си подразделение Lift Connect JSC и напусна страната. Това се съобщава на официалния сайт на компанията.

„Kone Corporation, световен лидер в производството на асансьори и ескалатори, приключи продажбата на руското си подразделение на руския диверсифициран холдинг S8 Capital“, се казва в изявление на пресслужбата.

Става въпрос за портфолио от услуги, което включва 7 хиляди единици оборудване, включително високоскоростни асансьори в шест региона.

Известно е, че сделката е одобрена от съответните ведомства. Приключването на сделката означава, че Kone окончателно напуска Русия.

Сумата на сделката не се разкрива, но експертни оценки става въпрос за 0.5-1 млрд. рубли.

Kone обяви през юни миналата година, че търси купувачи за руския си бизнес.

През 2022 г. годишните продажби на Kone достигнаха 10.9 млрд. евро. Във финландската компания работят над 60 хиляди служители.

Към момента на сделката Kone дава работа на около 300 души в Руската федерация, които ще запазят работните си места.

„КОНЕ Корпорейшън“, която е основана през 1910 година, има бизнес и в България. Компанията е едноличен собственик на капитала на „Коне“ ЕООД – София, учредена през 2014 година. Тя е специализирано в консултации, инженеринг, продажби, проектиране, производство, монтаж, сервиз, ремонт и модернизация на асансьори, ескалатори, подвижни пътеки, и автоматични врати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст