ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Баку отмени среща между Илхам Алиев и Никол Пашинян, съобщи Ереван

Никол Пашинян
Никол Пашинян

През последните седмици Армения и Азербайджан изразиха желание да подпишат мирно споразумение

Срещата на арменския премиер Никол Пашинян с азербайджанския президент Илхам Алиев, която първоначално беше насрочена за края на месеца в Брюксел, е отменена от страна на Баку, предадоха Ройтерс и БТА. 

Информацията бе оповестена от арменският външен министър Арарат Мирзоян на обща пресконференция с канадската му колежа Мелани Жоли, която е на визита в Ереван. “Отговорът на въпроса ви е много директен и кратък. Попитахте кой не е намерил време. Очевидно това е президентът на Азербайджан”, каза Мирзоян в отговор на журналистически въпрос. “Надявам се проблемът наистина да е свързан с времето. Армения е готова да участва в тази среща”, допълни министърът.

В понеделник Мирзоян се срещна с азербайджанския си колега Джейхун Байрамов в Иран. Това беше първата среща между двамата, откакто Баку си върна контрола върху Нагорни Карабах. Руският външен министър Сергей Лавров, който присъства на преговорите в иранската столица заедно с колегите си от Иран и Турция – Хосейн Амирабдолахиан и Хакан Фидан, заяви, че е бил обсъждан основно въпроса за по-нататъшната работа по сключването на мирен договор. 

През последните седмици двете страни изразиха желание да подпишат споразумение, с което да сложат край на дългогодишния спор за сепаратисткия регион Нагорни Карабах, върху който миналия месец Азербайджан си върна контрола с мълниеносна военна операция. Този ход принуди голямата част от 120-те хиляди етнически арменци, които населяваха областта, да я напуснат, припомня Ройтерс.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст