ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Георгиева: Войната в Близкия Изток напомпва допълнително напрежение на пазарите

кристалина георгиева

Войната между Израел и Хамас повишава градуса на напрежението на и без това раздирания от размирици глобус, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд – Кристалина Георгиева. “Онова, което виждаме, е повече нерви в един вече тревожен свят”, каза госпожа Гeоргиева на конференцията “Бъдещата инвестиционна инициатива” (FII), известна като “Давос в пустинята”, в Рияд. Тя допълни, че “на покрития с много облаци хоризонт се е появил още един и той може да стане по-масивен”.

Георгиева направи изказването си на втория ден (26 октомври) от седмия годишен форум на инициативата, събрал едни от най-известните играчи в света на финансите, въпреки нарастващото напрежение между Израел и Хамас. Ден по-рано, на 25 октомври, щатският президент Джо Байдън е разговарял по телефона със саудитския престолонасредник принц Мохамед бин Салман за полаганите усилия за предотвратяване на разастването на военния конфликт. На 26 октомври пък се очаква още лидери от Европа да посетят Израел в поредния кръг от дипломатически совалки преди сухоземната операция на евреите в Газа.

“Разтревожени сме на първо място и в най-голяма степен от епицентъра на тази война, трагичните загуби на човешки живот, но също и от пораженията и редукцията на икономическата активност”, заяви госпожа Георгиева. И допълни, че военният конфликт може да засегне и съседните държави, включително Египет, Ливан и Йордания, като повлияе на туризма и възпре инвеститорите.

През първия ден от конференцията, на 24 октомври, банкерите от Уолстрийт бяха доста песимистични в заключенията си, че стриктната парична политика, напрежението в Близкия изток и предстоящите избори в Съединените щати помрачават перспективата на гобалната икономика. Рияд обаче е готов да увери глобалните инвеститори, че остава атрактивна инвестиционна дестинация.

Десетки високопоставени банкери и финансисти отпътуваха за столицата на Саудитска Арабия, за да участват в престижната инвестиционна конференция въпреки растящата нестабилност в региона в резултат на конфликта между Хамас и Израел. Сред най-известните имена от елита на Уолстрийт са шефовете на “Джей Пи Моргън Чейз” – Джейми Даймън, на “Блек рок” – Лари Финк”, на Ситигруп” – Джейн Фрейзър”, на “Голдмън Сакс груп” – Дейвид Салъмън, на “Блекстоун” – Стийвън Шуорцмън, и на “Карлайл – Харви Шуорц. Те ще вземат участие или ще изнесат лекции на седмия годишен форум на “Бъдещата инвестиционна инициатива” (FII), известна като “Давос в пустинята”. Банковият сектор на Великобритания е представен от главните изпълнителни директори на “Ейч Ес Би Си” – Ноел Куин, и на “Стандард чартърд” – Бил Уинтърс. Участие във форума са заявили около 6 хил. души.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст