ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК ще започне наказателна процедура срещу България, ако тя плати по т.нар. украинска помощ

Земеделският министър Кирил Вътев след Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Европейската комисия ще започне наказателна процедура срещу България, ако страната изплати пари по т.нар. украинска помощ на големи животновъдни ферми, въпреки че те са достигнали допустимия таван на това плащане. 

Това каза министърът на земеделието в отговор на вчерашните обвинения от фермери, че държавата не ги подпомага. 

“Да погледнат колко пари са получили до момента и да не лъжат, че не са получили и стотинка, защото мога да извадя поименна справка кой колко пари е получил. Срамота е”, каза министър Кирил Вътев.

92 са вече големите ферми, които са получили по 250 000 евро по т.нар. украинска помощ. Това са същите ферми, които твърдят, че трябва да получат още пари, въпреки че държавата още няма разрешение за това от Брюксел.

“Имаме изчислена разликата, която биха получили, ако падне таванът съобразно размера на стопанствата. Но твърдението, че само с решение на УС на фонд “Земеделие” може да се извърши такова плащане не е вярно. Това, че парите, са налични, е вярно. Но ако ние го направим, без да има разрешение от ЕК, ще влезем в наказателна процедура. Има правила в този живот, в ЕС, у нас. Аз лично не бих поел такава отговорност – да вкарам държавата в наказателна процедура”, коментира министърът на земеделието. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст