ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министерството на е-управлението представи приложение за достъп до здравните досиета

Александър Йоловски

Електронната система за здравеопазване ще изпраща лични съобщения за всяка промяна в електронното здравно досие на пациентите. Това съобщиха от Министерството на електронното управление при представянето на нови функционалности към мобилното приложение. 

“Всеки, който има мобилното приложение, да получава в реално време информация какво се случва по неговото здравно досие. Когато се вписва един документ, например за преглед, когато този преглед бива променян или анулиран, когато се издава електронна рецепта, когато се изпълнява или анулира електронна рецепта, когато има болничен престой”, обясни министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Лекарите вече ще могат да използват система, чрез която да полагат физически подпис върху електронен документ. 

Управителят на Здравната каса Станимир Михайлов каза, че се обмисля вариант придобиването да бъде финансирано от касата, но към момента:

“На този етап трябва личните лекари да закупуват таблетите. Търсим механизми, но първо трябва да разговаряме с договорните партньори. В момента не са предвидени средства, просто е допуснато това като възможност”.

Министърът на електронното управление каза, че това е еквивалентен метод за достъп до електронното досие. Към момента това става единствено при наличието на електронен подпис. От министерството казаха, че до края на годината трябва да бъде решен въпросът с достъпа на родителите до здравните досието на децата. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст