ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Си Дзинпин с безпрецедентно посещение в Народната банка на Китай

си дзинпин

Китайският президент Си Дзинпин е направил първото си известно на обществеността посещение в централната банка на страната откакто преди десет години стана президент на азиатския колос, твърдят запознати с въпроса лица. Те допълват, че по време на визитата си в Народната банка на Китай и Държавната валутна администрация, направена в следобедните часове на 24 октомври, китайският лидер е бил придружен от вицепремиера Хе Лифенг и от други представители на правителството. Лифенг е посетил също и националния държавен фонд.

Подробности за височайшите визити няма, но маневрите на Си Дзинпин се следят с особено внимание от инвеститорите за потенциални политически сигнали. Най-могъщият китайски лидер след Мао Дзедун никога не е стъпвал в централната банка на страната, според държавните архиви, и посещението му във вторник може да маркира реториката на Комунистическата партия от последните седмици за “централизираното и единно” ръководство на финансовия сектор. Предишните подобни инспекции са били по правило оглавявани от премиерите на страната или от техни заместници.

Очевидно, присъствието на Си Дзинпин подсилва последния набор от мерки на правителството за стимулиране на растежа и стабилизиране на пазарите. То може да помогне за туширането на тревогите на някои инвеститори, че президентът не обръща достатъчно внимание на икономиката в процеса на чистката на министри и на фона на нестабилните отношения със Съединените щати.

Президентската визита в регулатора на валутния обмен е целяла отчасти той да получи по-задълбочен анализ на огромните валутни резерви на азиатския колос от над 3 трлн. щ. долара, твърди един от добре информираните източници. Тя се е състояла преди насрочената за началото на идната седмица среща при закрити врата на ръководителите на провинции, на регулаторите и на висшестоящи банкери, на която трябва да се определят средносрочните приоритети на националното стопанство с БВП от грубо 61 трлн. щ. долара и да се предотвратят рисковете.

Управляващите прибягнаха до поредица от мерки през тази година, за да решат проблемите на нестабилните пазари на страната на фона на бягството на чуждестранни инвестиции, на задълбочаващите се неволи на компаниите от сектора на недвижимите имоти и на тревогите за финансовите инструменти на местните управи. В резултат, икономиката показва известни признаци на подобрение, но пазарите продължават да са под натиск заради срива на доверието на инвеститорите, което се подкопава и от “нападенията” срещу чуждестранни консултантски фирми и затягането на ограниченията върху сигурността на данните.

(Бел. ред. – да припомним, че в статия на “Гардиън” се твърди, че китайските органи провеждат насочено разузнаване на задграничните консултантски компании, които работят в страната, след осъществени скорошни нападения на офисите на няколко от тях, включително и на “Капвижън” – фирма за бизнес-консултации и стратегически анализи – станала обект на нападения в Шанхай, Пекин, Сучжоу и Шенжен. “Бейн енд къмпани” също се е оплакала, че китайските органи са посетили офиса й в Шанхай през април и са задавали въпроси на служителите й. Тези действия са предприети заради подозренията на Пекин, че някои консултантски фирми извършват шпионаж и насърчават корупцията.)

Посщението на Си Дзинпин може да подтикне паричните власти да бръкнат по-дълбоко в кутията с инструменти, за да подкрепят втората по сила световна икономика и да запазят финансовата стабилност. Досега китайските парични стратези се въздържат да използват масирани стимули и да правят прекалени интервенции на пазарите.

Инвеститорите следят също за политически катализатори на предстоящи събития, между които – съвещанието на Политбюро на управляващата Комунистическа партия, Третият партиен пленум и потенциалната среща между Си Дзинпин и американския президент Джо Байдън на срещата на високо равнище на организацията за Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество през идния месец в Сан Франциско.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст