Бирата съдържа богат набор от биоактивни вещества

Хранителните качества на съставките на бирата вече не са новост за учените. Напитката е със значително историческо и културно значение и съдържа богат набор от биоактивни вещества. Научни изследвания в цял свят всяка година разкриват механизмите, по които в пивото се образуват полезни вещества и начините им на въздействие върху човешкия организъм. Задълбочен обзор в списаниe Beverage, обединяващ 68 изследвания в областта, показва категорично, че пенливата напитка може да ни осигури значителни количества от съединения, които имат положителен ефект върху балансирания и активен начин на живот.

Сред тях са антиоксиданти, вещества с антибактериално и антивирусно действие, минерали като калий, силиций, магнезий и фосфор, фибри, витамини, включително от група B, и фенолни компоненти. Всички те произхождат от съставките на пивото – хмел, малц, дрожди и спецификите на пивоварния процес. Пивото дори може да има потенциала да бъде по-добър източник на много витамини и минерали от някои традиционно възприемани като витаминозни храни. Освен това, от всички храни, единствено пивото съдържа хмел, така че всички вещества и свойства на това растение са характерни единствено за бирата.

Българските учени имат сериозен принос в изследванията върху пивото, пивоварната технология и ефекта от умерената консумация на бира. За последните три години в това поле на науката са излезли над 10 български научни публикации. 

Най-актуалният мониторинг за витамини от В групата в български марки пиво е направен през септември тази година. Количеството на фолиевата киселина, която е основният компонент на В9 витамините, в различните марки пиво варира от 5.5 до 10.3 микрограма на литър пиво. Това е повече от средното ниво от 5.25, установено за произвежданите в Европа брандове. За витамин В12 усреднената стойност е 0.05 микрограма на литър, а в някои български марки се измерва до 0.16, т.е. три пъти повече. 

,,Витамините от В групата спадат към незаменимите хранителни компоненти. Тяхната липса води до развитие на патологии при хората. Например, при понижен прием на фолиева киселина (В9) се снижава броят на червените кръвни телца.  Недостигът на В12 се отразява по-комплексно и негативно върху развитието на мозъка и нервната система“, коментира д-р Сергей Игнатов, който регулярно провежда изследвания върху витамините и други хранителни вещества в пивото. Той подчертава, че В12 се набавя при хората изключително от животински храни. Пивото и по-специално пивните дрожди са едни от малкото естествени растителни източници на този ценен витамин извън месото.

Бирата съдържа в осреднени стойности 92%  вода, 4.4% алкохол, 3% въглехидрати, 0.3% белтъчини и 0.2% фибри.

В момента търсенето на пазара предизвиква бум в разнообразието сред асортимента на марките и видове пиво. Има потенциал за продължаване на подобряването на хранителните качества на бирата, като се намали съдържанието на алкохол и респективно килокалориите в напитката чрез различни иновации. Друг перспективен подход е разнообразяване на вкусовите и ароматните свойства на пивото чрез добавяне на различни растителни компоненти като плодове и билки. По този начин напитката се обогатява и с нови биоактивни елементи и хранителни вещества.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че трябва да бъдат наложени по-строги правила за използването на електрически тротинетки?

Подкаст