ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ваксина срещу рак успя да спре растежа на тумор

Турските учени Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, съоснователи на компанията BioNTech, обявиха, че разработеното от тях лекарство срещу рак е успяло да спре растежа на тумор и да намали размера му при първоначалните тестове, съобщи “Хюриет дейли нюз”. Амбициозната визия на BioNTech включва лечението на около 10 000 пациенти с рак до 2030 година.

По време на конгреса на Европейското дружество по медицинска онкология (ESMO), който се проведе в Мадрид, двамата учени споделиха обещаващите първи резултати от своята ваксина срещу рак, върху която работят от 15 години. Те разкриха, че ваксината е била приложена в четири дози на група от 44 пациенти, което е довело до поне 30-процентно намаляване на размера на тумора при 59% от участниците.

Забележителното е, че при 95 процента от участниците ракът е престанал да прогресира след прилагането на ваксината. По време на поставянето на ваксината някои участници са имали засилени възпалителни реакции, зависещи от дозата, като при 23 души са наблюдавани странични ефекти като понижено кръвно налягане и повишена телесна температура.

По-рано Шахин заяви, че разработените от компанията лекарства за рак могат да бъдат пуснати на пазара до няколко години. Той добави, че процесите на изпитване на разработените от BioNTech лекарства срещу рак на белия дроб, панкреаса и дебелото черво също продължават с окуражаващи развития. 

Припомняме, че компанията стана известна по целия свят с разработената от тях мРНК ваксина малко след началото на пандемията от COVID-19, която бързо беше одобрена и пусната на пазара. Повече от 1.5 милиарда души по света са получили ваксината.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст