ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според Денков президентът действа против интереса на България

“С този свой акт президентът по никакъв начин не защитава българските интереси. Това е неправомерно и не трябваше да го прави. Дали защитава чужди интереси, нека всеки сам да помисли.“ Така министър-председателят Николай Денков коментира от Брюксел решението на държавния глава Румен Радев да сезира Конституционния съд за въведената от парламента нова енергийна вноска върху вноса и транзита на природен газ през България.

Цялата информация за таксата от 20 лева за мегаватчас, която засяга единствено печалбата на „Газпром“, е изпратена в Европейската комисия, посочи още премиерът. „Експертите там я разглеждат и ако имат някакви коментари по техническата реализация, ще ги изпратят. Но никой не е казал, че тази такса не е правомерна“, уточни Денков.

Премиерът ще отговори в нормативно определения срок на въпроса на депутата от ДПС Делян Пеевски за изплатените и дължими задължения на „Лукойл“ към държавния бюджет. Според него „това е начинът институциите да си говорят една с друга“. Той предупреди обаче „никой да не очаква, че ще действаме извън нашите права и задължения“.

Министър-председателят подчерта за пореден път добрата си съвместна работа с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. В отговор на въпрос той даде позитивна оценка на нейните действия за влизането на България в Шенгенското пространство. „Всички трябва да се подкрепяме в нашите общи усилия да бъдат преодолени препятствията“, каза Денков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст