ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заловиха джихадист на входа на София

ислямска държава джихадисти

Призоваващ към джихад мъж е бил задържан в сряда в София и обвинен за това, че призовава за свещена война спрямо израелци и американци, съобщиха на брифинг от прокуратурата.

Административният ръководител на СГП Илиана Кирилова, заместник-градските прокурори Христо Кръстев и Иво Илиев, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов дадоха подробности във връзка със случая. “Към 17 часа в сряда получихме сигнал от ДАНС – видеоматериал, на който се вижда лице с определено облекло, характерно за представителите на Палестина и призовава за отмъщение заради това, което се случва на територията на Палестина. Предприети са незабавни мерки”, разказа Илиана Кирилова.

“Лицето е без гражданство, но се предполага, че е палестинец, роден в Бейрут. На видеото призовава за свещена война спрямо израелци и американци. Извършено е претърсване, като са иззети два мобилни телефона, компютърни конфигурации и множество материали, които трябва да бъдат установени с какъв характер са, както и хладно оръжие”, уточни Христо Кръстев.

Кръстев уточни, че заподозреният е спрян на АМ “Тракия” на входа на София и е задържан за 72 часа, като за такова престъпление се предвижда наказание до 8 години лишаване от свобода.

“Лицето е осъждано през 2017 година, но към днешна дата се смята за реабилитиран. Осъден е за това, че през 2016 г. е извършил противозаконно превозване и укриване на чужди граждани. Има статут на постоянно пребиваващ в България. Той е в страната от 1996 г. “, допълни Кръстев.

Според данните, задържаният е 50-годишен мъж, роден в Бейрут, Ливан. Той е в България от 1996 г., с хуманитарен статут от 2004 година. През 2017 г. е осъждан за подпомагане на незаконно пребиваващи у нас след като е заловен на АМ “Тракия” да превозва шестима нелегални мигранти от Афганистан. Тогава е предложил 200 евро подкуп на спрелия го полицейски патрул и е арестуван. Осъден е условно и след изтичането на изпитателния срок е реабилитиран.

Задържаният е женен, със средно образование. Имал е боен опит и е участвал във военни действия. Повдигнато му е обвинение за пропагандиране на военни действия, за което законът предвижда до 8 години лишаване от свобода.

Към момента е арестуван за 72 часа, предстои утре или вдругиден съдът да разгледа мярката му за неотклонение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст