ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Словакия спира да доставя оръжия на Украйна, обяви Фицо

фицо
Роберт Фицо

САЩ са започнали да обучават украински пилоти да летят на изтребители Ф-16

Новият премиер на Словакия Роберт Фицо обяви днес, че страната му спира да доставя оръжия на Украйна и ще ограничи подкрепата си до “гражданска и хуманитарна помощ”, предаде Франс прес.

“Смятаме помощта за Украйна само за гражданска и хуманитарна, няма да доставяме повече оръжия” на Киев, заяви Фицо ден след като беше назначен за министър-председател на коалиционно правителство, включващо крайнодясна проруска партия, предаде БТА.

САЩ започнаха да обучават украински пилоти да летят на изтребители Ф-16, предаде междувременно агенция Укринформ.

“Обучителният график ще бъде съобразен с базовите познания и умения на всеки пилот и обучението се очаква да трае няколко месеца”, каза в изявление говорител на военновъздушните сили на САЩ.

“Малък брой” украински пилоти започнаха по-рано тази седмица обучение в 162-о Въздушно крило на Военновъздушната национална гвардия на Аризона за запознаване с основните умения за управление на изтребители Ф-16, каза говорителят.

Споменатото 162-ро Въздушно крило обучава пилоти в базата “Морис” на Военновъздушната национална гвардия, която е разположена на международното летище на Тусон. Това е единственото подразделение на американските военновъздушни сили, което се занимава с обучение на чуждестранни пилоти да летят на изтребители Ф-16 в рамките на всекидневните си дейности. Въздушното крило е обучило пилоти от над 20 държави да управляват изтребители Ф-16.

Стандартният период на обучение трае близо шест месеца. Американски служители обаче казаха, че украинските пилоти едва ли ще бъдат обучавани по стандартната програма, тъй като обучението им ще бъде съобразено с нуждите на Украйна да защитава небето си от руски самолети, дронове и ракети.

Украински пилоти се обучават да летят на изтребители Ф-16 и в редица европейски държави, посочва Украинформ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст