ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Товарят електронния билет с административна такса

Ако електронните услуги са по-скъпи от обикновените, по-добре да спрем с напъните за електронно правителство. Трудно може да се открие логика хартиен билет за кино, купен на каса, да струва Х лева, а същият, купен през интернет, Х + У лева за „административна такса”.

Пуснаха  продукцията „Убийците на цветната луна”. Купихме по интернет два редовни билета по 13 лева и един пенсионерски – за 10 лева. Изненадата дойде от това, че общата сума, която ни поискаха, не беше 36 лева. Към нея бяха добавени 2.25 лв. – „административна такса”.

Когато пристигнахме в киното, попитахме касиера какво е това допълнително плащане. „Еми така е”, компетентно отвърна той.

Потърсихме някой от шефовете на кинаджиите, такива не можахме да открием. Открихме обаче мотивите за утежнението, което се плаща при закупуване на билети през мрежата. „…При закупуване на билети онлайн се дължи административна такса за обработка на клиентската поръчка и се заплаща от клиента за всеки закупен билет в размер, изрично посочен в онлайн платформата за продажба на билети на уебсайта на компанията”. Това пише на сайта на билетопродавача – “СИНИ ГРАНД” ЕООД, ЕИК 201720608, собственик на уеб сайта https://www.cinegrand.bg – „дружество доставчик на предлаганите на интернет сайта услуги”.

Билетопродавачите са се подсигурили отвсякъде. „Потребителите приемат настоящите условия чрез попълване на изискуемите данни за покупка на избраните от тях билети. По този начин потребителите извършват електронно изявление по смисъла на Закона за електронния документ и електронния подпис, по силата на което декларират, че са запознати с настоящите условия, приемат ги и се задължават да ги спазват”.

На сайта на поддържащите луксозните кина в два от софийските молове има и нарочен текст за електронните продажби: „Преди сключване на договор за продажба от разстояние, потребителят изрично заявява, чрез попълването на съответните полета относно данни за доставка и начин на плащане, че разбира и приема, че сключва договор за покупко-продажба, по силата на който се задължава към доставчика да заплати продажната цена на избраните от него билети”.

Нека пак да прочетем последните редове. „Да заплати продажната цена на избраните от него билети”- административната такса не личи да е част от нея.

И така: равносметката ни беше следната – пенсионерското намаление за единия билет от 3 лева, ни беше „компенсирано” с платената 2.25 лева административна такса за трите билета.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст