ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мария Габриел и представители на ЦИК ще бъдат изслушани на председателски съвет в НС

Изпълняващият длъжността министър-председател Мария Габриел и представители на ЦИК ще бъдат изслушани на председателски съвет във връзка с доклада на ДАНС за видеозапис доказващ, че заместник-министър от Министерството на електронното управление е заснел процеса по генериране на кодове за машинното гласуване. Това коментира пред журналисти в парламента Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Тя отбеляза, че е уведомен и президентът Румен Радев. Не знам какви последици ще има от това, но считам, че ако в момента ДАНС не е сезирал прокуратурата, то това трябва по най-бързия начин да се случи, защото сме само на часове от началото на изборния процес и това означава, че всеки, който има смисъл да обжалва евентуални резултати от изборите, би го направил, ако се гласува с тези машини. Ние в момента не знаем тези два кода, в колко машини е налят софтуерът, дали е разпространен из цялата страна, добави тя.

Председателят на парламента е уведомен от ДАНС, че заместник-министър от Министерството на електронното управление е извършвал заснемане на процеса по генериране на код с телефона си, след като този процес два дни преди това е завършил, отбеляза Атанасова.

Ние въведохме чрез промените в Изборния закон два вида удостоверяване на софтуера на машините, обясни Атанасова. По думите ѝ единият хеш код, който всички партии, представители на Министерството на електронното управление, на “Сиела”, на “Смартматик”, имат и са удостоверили със собствен подпис, че е генериран пред тях. Вторият код, който е абсолютно таен код и е ключ към въпросния софтуер и без него не би могло да се промени каквото и да е в машините, се генерира в Министерство на електронното управление и след това се унищожава цялата инфраструктура, която го генерира, уточни Атанасова. По думите ѝ впоследствие се оказало от справката на ДАНС, че след като този процес е завършил веднъж, заместник-министър на електронното управление нарежда отново да бъде генериран този код за достъп и си записва на собствения телефон целия алгоритъм как това се случва. Това е огромен по своите размери скандал, смята Атанасова.

Искрено се надявам ПП-ДБ да се разграничат от този човек, който си е позволил да извърши едно такова действие, коментира в отговор на въпрос Атанасова. По думите ѝ това е нарушение не само на изборния процес, на изборните права на гражданите, но и пробив в националната сигурност, ако се е случило точно по този начин. Според нея самата справка от ДАНС казва, че има видеозапис, в който ясно се виждат всички тези действия.

Към този момент не можем по категоричен начин да кажем как би стартирал изборният процес, но сами разбирате, че ЦИК трябва да ни даде пълната информация, както и ДАНС вероятно трябва да има повече информация за това колко от машините са вече предоставени в областните управи, дали пътуват, дали този софтуер е стигнал, изобщо какъв софтуер е стигнал, добави Атанасова.

Тя отбеляза, че това са избори във всички общини. По думите ѝ най-сериозният риск е след това да бъде сезиран съдът и да бъдат касирани изборите. Атанасова апелира групата на ПП-ДБ да изпрати представител на този председателски съвет, както и групата на БСП.

“Ние вече като партия сме преживявали веднъж “Костинброд”. Ако втори път на българските граждани им се случи да преживеят това с подправяне или със смяна на софтуер, с “машинен Костинброд”, то това в никакъв случай не можем да кажем, че е пробив за демократични ценности”, коментира тя, пише БТА.

За първи път в историята на България мандатоносителят от “Продължаваме Промяната-Демократична България”, заедно с опозицията, бламира закони от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Отказът от това да се отхвърли вето на президента, за нас е абсолютно необясним, каза още Атанасова.

Ние считахме, че след като вчера бяха на комисия по енергийни въпроси, днес ще проявят разум и ще покажат, че заедно стоим зад реформите и зад правителството. За нас е странно защо те не участват в кворум на НС и защо считат, че това е някаква част от предизборна агитация, коментира още тя. Атанасова отбеляза, че същият този закон е внесен от Министерския съвет, на който мандатоносител са ПП-ДБ, с техния премиер Николай Денков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст