ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВР отчита 1080 сигнала за нарушения на изборното законодателство

Постъпилите сигнали за нарушения на изборното законодателство са 1080. Това обяви вътрешният министър Калин Стоянов на брифинг в МВР. 635 от сигналите са свързани с купуване на гласове. Има голям брой сигнали за различни изборни нарушения, неправомерна агитация и унищожаване на имущество.

Активността при изборните нарушения е нараснала близо три пъти в сравнение с последните местни избори през 2019 година, когато подадените сигнали са 431. Образуваните досъдебни производства до момента са 142 – отново три пъти повече от 2019-а, когато са били 44. Цената на един глас варира между 40 и 150 лева, отбеляза вътрешният министър.

Най-много са постъпилите сигнали от Бургас, следван от Варна, Монтана, Враца и София, съобщи главният секретар на МВР Живко Коцев. По-голямата част от образуваните наказателни производства са за търговия с вот в полза на различни политически партии и кандидати. Схемите са добре известни – обещания за осигуряване на работа, опрощаване на дългове, вересии, обещания за дърва за огрев.

15 500 полицаи са ангажирани за обезпечаването на секциите в неделя. Към този момент продължава съпровождането на изборните книжа, материали, печатите и устройствата за видеозаснемане към секционните комисии.

Миналата седмица в сила е влязла първата осъдителна присъда по бързо производство за изборно нарушение – в Плевен, а разследването на казуса с данъчния служител от Несебър, заподозрян в търговия с вот, е към края си и той също ще бъде привлечен към наказателна отговорност.

За първи път при подготовката на изборите е приложена географската информационна система, озаглавена “Изборни процеси”, посочи Стоянов. Това е инструмент, създаден с цел да подпомага информационната дейност на МВР при подготовката и провеждането на изборите. Данните в системата се актуализират в реално време, показва се броят на постъпилите сигнали, извършените проверки и сигналите с данни за престъпления.

От началото на годината са предотвратени около 165 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, каза още силовият министър. По думите му австрийските власти са дали висока оценка за охраната на външната граница на Европейския съюз. “МВР като институция си е свършило работа, остава българското правителство и ЕС да направят всичко възможно и да накарат Австрия да спазва договорните отношения в ЕС”, допълни Стоянов във връзка с приемането на страната ни в Шенген.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст