ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков поиска оставката на зам.-председателя на ДАНС

Премиерът Николай Денков заяви на брифинг, че очаква председателят на ДАНС Пламен Тончев да предложи освобождаването на заместника си Деньо Денев. Причината е подписаният от Денев доклад за машините за гласуване. В доклада, за който стана ясно в петък след председателски съвет в парламента, се описвало как камери в Министерството на електронното управление са заснели заместник ресорния министър Михаил Стойнов да записва на телефона си и прехвърля на флашпамет процеса по генериране на кода на машините за гласуване. Според Денков докладът на ДАНС е манипулативен, затова и Министерският съвет няма да го публикува.

Премиерът призова Централната избирателна комисия да преразгледа решението си, с което в петък отмени машинния вот на местните избори. По думите му ЦИК има всички основания да го направи, а докладът на Министерството на електронното управление за удостоверяване на съответствието на машините е достатъчно юридическо основание Комисията да се откаже от решението си. МВР е в готовност да достави устройствата до всички избирателни комисии навреме. Според Денков обаче от ЦИК са нарушили закона вчера, ще го направят вероятно и днес.

“Днес е ден за размисъл, в който трябва решим за кого ще гласуваме, вместо това трябва да обсъждаме как ще гласуваме – с машини или на хартия”, посочи министър-председателят. И напомни, че на миналите местни избори е имало над 660 хиляди бюлетини, обявени за недействителни.

“Срокът за сертифициране на машините е днес в 17.00 часа. Вчера, далеч преди изтичането на крайния срок, от ЦИК взеха решение. Решението се основава само на доклада на ДАНС, и са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот”, отбеляза Денков. Според него събитията от вчера и днес ще влязат в учебниците като “класически пример за активно мероприятие”.

“Машините в момента играят роля на принтери, достатъчно е да погледнете отпечатаното, за да се уверите във вота. Видеозаписите и снимките в доклада на ДАНС са част от рутинна процедура, с която се подготвя докладът в Министерството на електронното управление. В законоустановения срок отговорните лица и експертите бяха категорични, че машините могат да бъдат използвани на изборите утре. Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Няма атрибутите, които се изискват от Закона за защита на квалифицираната информация. Създава се впечатлението, че нарочно липсва изискването за квалифицирана информация, за да може докладът да бъде разпространен максимално бързо, без проверка на фактите и така да се постигнат манипулативните цели преди изборния ден. ЦИК заблуди, че машините са напуснали складовете без тяхна заповед. Днес бе публикувано съобщението до МВР, че ЦИК изпраща две писма – до МВР и Главна дирекция “Жандармерия”, с които разрешава товарене на машините. От ЦИК заблудиха обществото, че решението за удостоверяване на съответствието на машините е разписано само от зам.-министъра на електронното управление. То е подписано и от председателя на българския институт по метрология и от председателят на Управителния съвет по стандартизация”, поясни министър-председателят.

Според него всичко е направено в последния момент, за да няма време за реакция от другите институции – като Върховния административен съд, който вече обясни, че най-рано в понеделник, след деня на изборите, ще разгледа случая.

Премиерът призова хората да гласуват. “Решението на ЦИК е взето в нарушение на Изборния кодекс. Част от това решение не съответства на изискванията на един законосъобразен акт. Затова има и обжалване, което ще може да се разгледа след изборния ден”, отбеляза той.

В отговор на въпрос Денков, заяви, че ако продължи това напрежение, няма смисъл да има кабинет. “Това, което се случва в момента е много извън приемливите граници”, добави той.

“Процесът на верифициране е делегиран на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов. Ще се направи проверка по отношение на действията му. За момента не виждам основание за оставката на министъра на електронното управление Александър Йоловски”, констатира премиерът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст