ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 28 октомври 2023 г.

Денков поиска оставката на зам.-председателя на ДАНС

Премиерът Николай Денков заяви на брифинг, че очаква председателят на ДАНС Пламен Тончев да предложи освобождаването на заместника си Деньо Денев. Причината е подписаният от Денев доклад за машините за гласуване. В доклада, за който стана ясно в петък след председателски съвет в парламента, се описвало как камери в Министерството на електронното управление са заснели заместник ресорния министър Михаил Стойнов да записва на телефона си и прехвърля на флашпамет процеса по генериране на кода на машините за гласуване. Според Денков докладът на ДАНС е манипулативен, затова и Министерският съвет няма да го публикува.

Пред ЦИК се провежда протест заради решението да се гласува само с хартиени бюлетини

В деня за размисъл пред Централната избирателна комисия хора се събраха на протест след решението на местните избори в неделя да се гласува само с хартиени бюлетини. Решението беше взето късно снощи след доклад на ДАНС и два извънредни председателски съвета в Народното събрание. Това предизвика реакцията на една от политическите сили, която ще оспорва отпадането на машините в съда.

Fitch потвърди рейтинга на България с положителна перспектива, но е скептична за еврото през 2025-а

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива. Рейтингът на България е подкрепен от силната външна и фискална позиция на страната в сравнение с държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в Европейския съюз и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет. От друга страна, ниският дял на инвестициите спрямо БВП и неблагоприятните демографски фактори тежат на потенциалния икономически растеж и на публичните финанси в дългосрочен период.

ЦИК няма да преразгледа решението си, ще се гласува само с хартиени бюлетини

ЦИК бюлетина избори

Ден преди местните избори се проведе заседание на Централната избирателна комисия. Бе предложено решението от снощното заседание на ЦИК, с което се премахна машинното гласуване, да бъде отменено. Предложението точката да бъде вкарана в дневния ред на заседанието не бе прието, предаде bTV. Така ЦИК няма да преразгледа решението си и на местните избори ще се гласува само с хартиени бюлетини. За отмяна на решението призова по-рано днес премиерът Николай Денков.

Израелската армия е навлязла в северната част на Ивицата Газа

Израелската армия съобщи, че е навлязла тази нощ в северната част на Ивицата Газа и е разширила военните си операции с пехота и бронираната техника в обсадения палестински анклав, докато засилва атаките си срещу екстремистката групировка “Хамас”, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст