ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК няма да разреши машинно гласуване

ЦИК Централна избирателна комисия местни избори 2023 Камелия Нейкова

“Най-важно е в неделя всички ние да отидем да гласуваме. Избирателното ни право ще бъде осигурено с гласуване чрез хартиени бюлетини, така че всеки един избирател, който вероятно вече е формирал своята воля и е направил своя избор, да отиде до избирателните секции и даде своя глас. Трябва да има избирателна активност, когато избираме органите, които управляват държавата, общините, кметствата.” Това заяви пред БНТ председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

За скандала с машинния вот след доклад на ДАНС, представен на председанелския съвет в Народното събрание, Нейкова каза, че на 26 октомври вечерта е получила преписка от ДАНС. Тя е била уведомена, че преписката е била връчена на президента, премиера, председателя на Народното събрание и в нея се съдържа информация за неправомерни действия на заместник-министър на електронното управление, свързани със сигурността на машинното гласуване. “Първите ми действия бяха да се свържа с останалите, до които беше адресирана тази информация. На 27 октомври продължиха тези разговори и по обяд бяхме поканени на среща при председателя на Народното събрание. Там беше цялото ръководство на ЦИК, присъстваха представители на парламентарно представените партии и коалиции, с изключение на една, вицепремиерът Мария Габриел и министърът на електронното управление. Той каза, че не е приключила процедурата по удостоверяване на съответствието, както изисква Изборният кодекс и че той няма да подпише такова решение”, обясни председателят на ЦИК.

Нейкова поясни, че до снощи са очаквали писмото от Министерството на електронното управление и от неговото съдържание е станало ясно, че към момента не е издадено решението, което да е подписано от ръководителите на Министерството на електронното управление, Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология. “Имайки предвид информацията, съдържаща се в доклада на ДАНС, информацията, която получихме на срещата при председателя на Народното събрание, както и това до вземане на решение, че нямаше изпратено решение за удостоверяване на съответствието, съгласно Изборния кодекс, ЦИК взе това решение. Доверието в изборния процес е изключително важно. Информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване”, добави Нейкова.

Тя беше категорична, че ЦИК не изпълнява нито политическа поръчка, нито нареждане на ДАНС: “Не може при постъпила такава информация от органа, който отговаря за националната сигурност, ние да кажем – не, не е вярно, може би просто някой ни е изпратил една преписка. В такава ситуация всеки един друг орган би взел мерки. А защо този заместник-министър на 25 октомври е извършил тези действия – отговорът не го търсете от ЦИК. Понеже се тиражира в медиите, че той просто е заснел хешкода, информацията в преписката на ДАНС съдържа доста повече информация.”

Камелия Нейкова не пожела да коментира решението на общинската избирателна комисия – София да се гласува в столицата и с машини. Уточни само, че ЦИК ще даде указания към общинските и секционните избирателни комисии как да работят в изборния ден.

“Не знам на каква база столичната ОИК взе това решение, при положение, че ЦИК е дала своето разпореждане – и към изпълнителя по договорите за машинно гласуване, и към МВР и към дружеството, което собственик на склада, където се съхраняват машините за гласуване, да не напускат склада и да не бъдат транспортирани към избирателните секции. Така че решението на столичната ОИК не мога да кажа с каква цел е взето. Към настоящия момент няма да коментирам решението на комисията”, подчерта председателят на ЦИК.

Нейкова каза още, че избирателите трябва да бъдат спокойни и в неделя да отидат да гласуват, тъй като има достатъчно хартиени бюлетини. За факта, че няма да има машини за гласуване, тя заяви, че това не трябва да възпрепятства гласуването по никакъв начин.

“Не е сниман този хешкод, извършени са други действия.” Това заяви пред bTV заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева във връзка с появилата се информация в петък, че на 25 октомври зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал кодовете на машините, записал ги на телефона си и на флашка.

“В министерството на електронното управление, в защитена среда, се проведе доверено изграждане на изходния код. Тогава беше създаден и хешкодът, който беше публикуван на Фейсбук страницата на МЕУ. Този код е публичен. В понеделник, отново в защитена среда, беше предоставен достъп до изходния код на всички регистрирани участници. След това, в нарушение на всички правила, зам.-министърът е извършил действия, които дават основание да не сме сигурни какъв софтуер е инсталиран на машините“, уточни Матева. Тя посочи обаче, че не може да оповести конкретните действия на Стойнов. „Информацията, която получихме от ДАНС е доста притеснителна и даде основание на ЦИК да вземе решението да се гласува само с хартиени бюлетини“, категорична бе тя.

“ЦИК е приела решение, което са длъжни да изпълнят всички общински избирателни комисия и в страната няма да се гласува с машини. Не разбирам защо ОИК-София е приела такова решение. То ще бъде разгледано на заседание на ЦИК. Не би трябвало да има как да се гласува с машини, защото ЦИК не е дала разрешение машините да напускат склада. Как са го напуснали и каква е причината да тръгнат по страната, трябва да отговори вътрешният министър“, отбеляза Матева

Тя подчерта, че винаги ЦИК давала разрешение машините да напуснат склада. По думите ѝ, след като разбрали, че машините са напуснали склада, в който се съхраняват, незабавно дали указания да се върнат и да бъде запечатан. “Всички машини трябва да бъдат върнати в склада“, подчерта Матева.

Тя посочи, че от репортаж на bTV разбрала, че решението на ЦИК- да бъдат върнати машините в София, не се изпълнява. По думите ѝ ще информира председателката на ЦИК Камелия Нейкова и тя ще се свърже с вътрешния министър и с главния секретар на МВР, за да разберат защо не се изпълнява решението на ЦИК.

Матева изтъкна, че до решението за отмяната на машинното гласуване се е стигнало, след като до ЦИК е достигнал доклад на ДАНС. “Министърът на електронното управление заяви, че зам.-министърът е потвърдил пред него информация, която се съдържаше в доклада на ДАНС. От Министерството на електронното управление получихме писмо, че машините не са удостоверени, а това е условие да има машинно гласуване“, уточни тя.

Тя коментира и появилата се информация, че ОИК-София се противопоставила на ЦИК и е взела решение да има машини в столицата. Матева обяви решението на общинската комисия за незаконосъобразно. “Решението на ОИК е, че ще раздаде на СИК всички изборни книжа, които не са изменени или отменени“, каза председателката на ОИК-София Полина Витанова пред bTV.

“ОИК-София не е вземала решение, че ще се осъществява машинно гласуване, тъй като комисията не предава на СИК машини за гласуване. Те се предават от фирмата, която ги поддържа „Сиела Норма“. В София ще има машинно гласуване, ако фирмата предаде на СИК машините за гласуване“, каза Витанова.

“София не може да бъде извадена от цялата страна. ЦИК не може да преосмисли решението през днешния ден“, категорична бе Матева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст