ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ЦИК за настроение разглеждат мейл на 10-годишен – иска да се кандидатира за кмет

На първото си заседание в изборния ден – от 08.00 часа на 29 октомври – членовете на Централната избирателна комисия докладваха сигнали за нередности.

От вчера, 28 октомври, от ОИК Черноочене е подаден сигнал, че им липсват нормални условия за работа. Предложението на ЦИК бе да изпратят писмото до кмета на Черноочене с копие и до общинската избирателна комисия.

Беше разгледана и жалба на кандидат за кмет на община Приморско, който сигнализира, че сегашният кмет е наредил заличаване на адресни регистрации на хора от избирателните списъци.

В друг сигнал към ЦИК се обръщат с молба да вземат отношение по предизборна агитация в деня на размисъл, във “Фейсбук”, от страна на сегашния кмет на Бургас – Димитър Николов. Днес той отново се явява на избори. От ЦИК уточниха, че съгласно Изборния кодекс нямат правомощия да се произнасят по публикации в социалните мрежи.

Последва разглеждане на сигнал срещу досегашния кмет на Радомир – Пламен Алексиев, който днес отново се явява на избори. В деня на размисъл той е извършвал общинска дейност в разрез с Избирателния кодекс. Според закона той е задължен да ползва служебен отпуск или платен годишен отпуск, ако отново е кандидат за изборна длъжност. Вчера обаче той участвал в отпушване на канализационни тръби в квартал “Ное” в Радомир. Заедно с него бил Светослав Кирилов – кандидат за общински съветник и бивш председател на общинския съвет. Двамата били документирани как работят в съботния ден и снимката им се появила на официалната фейсбук страница на ГЕРБ-Радомир. Решението на ЦИК бе да препратят сигнала до ОИК-Радомир.

За настроение в изборния ден член на ЦИК докладва имейл от 27 октомври. Той е от 10-годишния Божидар Илков от Благоевград. Момчето посочва, че за втори път изпраща питането си до ЦИК и настоява първо да му се изпрати входящ номер, а после и да му се отговори.

“Мога ли, като 10-годишен, по някакъв начин да се кандидатирам за кмет на някое българско населено място? Това че съм дете, мисля, че не е причина да ме игнорирате. Също така се надявам да спазвате необходимите срокове за отговор. Желая да получа писмен отговор от вас на следния адрес….”, прочете питането представителят на Централната избирателна комисия.

Той обясни, че първо решил, че става въпрос за шега с ЦИК, после – за фейк, но сега – при повторното питане – предлага да му се отговори, като се посочи, че според Изборния кодекс, за да се кандидатира за кмет, Божидар Илков трябва да има навършени 18 години.

В рамките на заседанието бе докладвало, че е получено писмо и от Главна дирекция “Жандармерия” – с него ЦИК е уведомена, че е създадена необходимата организация за допускане внасянето в склада на 198 броя машини, използвани за разяснителната кампания. Така вече всички машини загласуване са прибрани в склада, отчетоха от Централната избирателна комисия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст