ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според Боряна Димитрова скандалът с машините е отказал едни, но е мобилизирал други

Местни избори гласуване 2023

Скандалът с машините отказа колебаещите се да гласуват, но мобилира възмутените.

Така Боряна Димитрова от “Алфа Рисърч” коментира в предаване за БНТ ролята на отпадането на машинния вот от местните избори. Тя посочи, че това е безсмислен скандал, който се е оказал и вреден. В същото време по думите й мобилизацията на някои от избирателите е довела до малки, но съществени размествания.

От своя страна Кънчо Стойчев от TNS, който също бе поканен в студиото на националната телевизия, за да коментира местния вот, посочи, че по традиция у нас винаги изборите вървят със скандали, които са тяхна своеобразна гарнитура. По думите му това не е характерно само за България, но и за други държави.

Онова обаче, което според социолога е важно да бъде разбрано от избирателите, е, че никога досега технически особености на провеждането на изборите не са довели до подмяна на вота. Подобни неща водят до напрежение и до подронване на доверието в избирателния процес, но не и до промяна на избора на избирателите, категоричен бе Кънчо Стойчев.

Той припомни как се е стигнало и до въвеждането на машините – решението било взето след 400 000 невалидни бюлетини. Ето защо според социолога е по-добре да се гласува с машина, тъй като тя поне гарантира, че няма да има хора, които са дали своя глас, но той не е бил отчетен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст