ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шолц посочи интереса на Германия към доставките на газ от Нигерия

Олаф Шолц

Германия се интересува от разширени газови доставки от Нигерия. Германският канцлер Олаф Шолц заяви това в интервю за нигерийския вестник Punch, което съвпада с пътуването му до Западна Африка.

„Германските компании се интересуват от доставки на природен газ от Нигерия и очакват с нетърпение сътрудничество с нигерийски газови компании”, е казал той, припомняйки, че Нигерия има най-големите газови запаси в Африка. „Водородът ще играе важна роля в бъдеще и ние приветстваме съвместното инициативи за разширяване на пазара на водород“.

“Германия успя да спечели независимост от руския газ за няколко месеца миналата година чрез намаляване на обема на използвания газ и диверсификация на доставките, по-специално чрез преминаване към втечнен природен газ и разширяване на възобновяемите енергийни източници”, е отбелязал Шолц. “Германия има значителна нужда за природен газ и, в бъдеще, за водород, за да подпомогне своята икономика и енергиния си преход. Конкретни цифри трябва да бъдат договорени в преговорите между нигерийските производители на газ и германските търговци на газ.”

По време на сегашното си пътуване до Западна Африка, което започна на 29 октомври, Шолц ще посети Нигерия и Гана.

Нигерия има най-големите запаси от природен газ в Африка и деветите по големина в света, като доказаните запаси достигат 208 трилиона кубични метра. 

Гана има двойно повече природни богатства на човек от населението от по-бедните страни в Западна Африка. Дори така, страната обаче остава силно зависима от международната финансова и техническа помощ. Злато, дървесина и производство на какао са главните стоки за износ. Благодарение на ефективното използване на природните си ресурси, сравнително ниската корупция, разнообразните източници на доходи от износ и голямата диаспора, Гана има доста по-висок брутен вътрешен продукт от повечето Западноафрикански държави, но все още на глава от населението остава нисък. Доброто макроикономическо управление, високите цени на златото и какаото поддържат растежа на икономиката в последните години.

Гана разполага с редица важни природни ресурси, като злато, боксити, диаманти и манган. През 2007 година е открито и голямо петролно находище, съдържащо според оценки 3 милиарда барела нефт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст