ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германия върви към рецесия

БВП на Германия е спаднал леко през периода юли-септември, което повишава риска от рецесия на европейският икономически мотор. Стопанството на страната се е свило с 0.1% спрямо предишния тримесечен период – по-слабо от очакваните от икономистите 0.2%, съобщи на 30 октомври статистическата служба на страната.

Данните са показателни за битката на Германия да се възстанови от предизвикания от енергийните неволи срив през миналата зима, последван от две последователни тримесечия на стагнация или на символичен растеж, показват ревизираните резултати на статистиците. Това е единствената значима световна икономика, която Международният валутен фонд предвижда да изпадне в рецесия през тази година и пред която стоят ред въпросителни за дългосрочната й перспектива.

По оценка на икономисти, германското стопанство продължава да се гърчи под натиска на по-високите лихвени проценти, на значителния спад на външното търене и на по-скъпата енергия. Все пак, специалистите съзират първите признаци за стабилизиране на икономическата активност до края на годината, въпреки че рисковете за низходящо движение остават.

По-високите лихви на национално и световно равнище потискат силно търсенето на промишлени стоки, на които Германия разчита в много по-висока степен от партньорите си да стимулират растежа й. Местният химически гигант “Ланксес” вече обяви, че ще ореже 7% от работната си сила, а “Фолксваген” планира да спестява по-усърдно, за да повиши рентабилността.

Секторът на услугите се представя по-добре, но и там инерцията се забява, показват проучвания на “Стандард енд Пуърс глоубъл”. Нещо повече, получават се пукнатини и на трудовия пазар – друга светла досега ниша на германската икономика. Като цяло активността в частния сектор продължава да спада и в началото на четвъртото тримесечие.

Оттук нататък, охлаждащата се инфлация и увеличението на трудовите възнаграждения се очаква да дръпнат нагоре потреблението на домакинствата и оттам – цялата германска икономика, въпреки че в публикуван анализ на Бундесбанк се посочва, че потребителите тепърва се очаква да качват разходите. По оценка на експерти, БВП на най-голямата европейска икономика ще се повиши с 0.5% през 2024-а.

Мудното придвижвне на Германия повдига опасения за бъдещия потенциал на стопанството й в условията на застаряваща работна сила, прекалена зависимост от Китай и необходимостта от бърз преход към нови енергийни източници.

Високопоставени представители от икономическия бранш, между които и председателят на Бундесбанк – Йоаким Нагел, обаче предупреждават срещу ширещия се прекален песимизъм, като посочват капацитета на страната да се адаптира към новите реалности. Те признават нуждата от действия, но, както поиска през миналата седмица министърът на икономиката Роберт Хабек – и решения за запазване на държавата като дестинация за бизнес.

От еврозоната като цяло идват смесени сигнали. Испания е успяла да задържи растежа си, докато Австрия е изпаднала в техническа рецесия заради спад на потреблението и на инвестициите. Данните за блока на еврото ще бъдат публикувани на 31 октомври, като очакванията са за стагнация в периода юли-септември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст