ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Без големи промени в местните данъци за догодина

данъци

Местните данъци за следващата година по принцип се променят до края на настоящата, но покрай сегашните местни избори не остава време да бъдат проведени обществените обсъждания. В този смисъл не очаквам да има големи промени в местните данъци за 2024-та, казва Силвия Георгиева – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

По думите й първите задачи пред новите общински ръководства са структурирането на общинските съвети, установяването на взаимодействие с кметските екипи, започване на работа по общинските бюджети за догодина и реална работа по проектите с европейско финансиране.

Колкото до еврофинансирането, Георгиева е оптимист, при все че досега имаме „празен мандат” – не са започнати никакви проекти с европейски пари.

По-голямата част от общините успяват да се справят и финансират ежедневните задачи с наличните си бюджети, само че не достигат средства за започване на нови големи проекти.

Според изпълнителния директор на сдружението сега местната власт ще започне да работи много интензивно по реалните инвестиции както от Плана за възстановяване, така и от другите европейски програми.

“Проектите са подготвени, подадени и голяма част вече са одобрени. Предстои след Нова година да бъдат сключени договорите по тези проекти и да започне интензивна работа по реализацията им. Това е огромен проблем от работа, който трябва да бъде свършен от администрациите, те са достатъчно опитни. Но имаме нужда от по-интензивна и засилена работа от централните администрации, които управляват тези проекти. От страна на общините работата е свършена, проектите са подготвени. Очакваме по-интензивно, отговорно и ежедневно да получаваме указания, подписване на договори и съгласуване на документациите за обществени поръчки”, подчерта Силвия Георгиева. Тя призова също така да се съхранява и поддържа експертния капацитет и да не се подменя толкова често.

Като друга важна задача Георгиева открои преминаването към изчисляване на такса “Битови отпадъци” на количество и общините вече се готвели за това. Тя обясни, че новият метод ще влезе в сила от 1 януари 2025 година. Това означава не само, че гражданите ще плащат толкова, колкото изхвърлят, но и че през 2024-та общинските ръководства много усилено ще работят за масовото навлизане на разделното събиране на отпадъци.

Националното сдружение на общините предлага да се създаде фонд за превенция на бедствия, който да се администрира на централно ниво от държавата. Сега парите, отделени за това, били доста по-малко, отколкото тези за реакция след настъпване на бедствие. Според Георгиева общите средства по двете пера за 2023 г. са 130 млн. лв., което е крайно недостатъчно.

“Ние не предлагаме част от този ресурс да бъде пренасочен към фонд за превенция, а да се създаде изцяло нов фонд с отделен бюджет”, поясни тя. В момента в междуведомствената комисия за бедствия и аварии чакали проекти за превенция на общини и областни управи на стойност над 250 млн. лв., които са се трупали през годините и за тях все не е стигал ресурс. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст