ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Collins English Dictionary определи AI за Дума на 2023 година

Collins English Dictionary, печатен и онлайн речник на английски език, издаван от HarperCollins в Глазгоу, определи AI (изкуствен интелект) за Дума на годината.

„Революционен езиков модел, задвижван от изкуствен интелект, избухна в общественото съзнание в края на 2022 г., удивявайки ни със способността си да имитира естествената човешка реч. В действителност той може много повече. Нуждаете се от текст за презентация утре сутрин? Няма проблем. Рецепта за вечеря от … Какво е останало в хладилника ви? Готово. И докато хората разбираемо бяха очаровани от това, те също започнаха да се притесняват малко. Ако компютрите внезапно станат експерти по въпроса за езика, тогава какво следва? Последваха дебати, проучвания и прогнози .. Има повече от достатъчно основания, за да може Collins да направи AI своята дума на годината през 2023 г.“, се казва в изявление на речника на уебсайта му.

Колинс определя AI като „симулация на човешки умствени функции с помощта на компютърни програми“. През 2022 г. Collins определи permacrisis като дума на годината.

Между впрочем, първата международна среща на върха за безопасното използване на AI се открива в Обединеното кралство в сряда. Домакин ще е британският премиер Риши Сунак. Сред участниците са вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и бизнесменът Илон Мъск. Целта на срещата е да се обсъдят заплахите, свързани с ИИ.

В навечерието на срещата стана ясно, че служители на британското външно министерство са предложили израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да не присъства на среща на върха за изкуствения интелект (ИИ) в Обединеното кралство поради опасения, че в светлината на операцията в Газа неговите забележки могат да отвлекат вниманието от основния фокус на форум. Това съобщава вестник The Times, позовавайки се на източници от външното министерство.

Според публикацията, официални лица „посъветваха външния министър Джеймс Клевърли да отмени поканата на Нетаняху за участие в срещата на върха, като се има предвид, че след израелската инвазия в ивицата Газа, участието на израелския премиер чрез дистанционна комуникация може да отвлече вниманието“. 

Според вестника, Джеймс Клевърли, както и министърът на цифровите технологии, културата, медиите и спорта Мишел Донелан, са били възмутени от подобна „препоръка“, която противоречи на позицията на британското правителство за подкрепа на Израел. Подобен съвет беше незабавно отхвърлен, казва дипломатически източник. „Отговорът беше много твърд: „Не, израелците участват“, добавя източникът от британското външно министерство.

Някои представители на Уайтхол (лондонската улица с основните правителствени учреждения на страната) в тази връзка посочват традиционните „арабистки“ тенденции на външнополитическото ведомство. „Това винаги е било тенденцията в министерството, така че може би не би трябвало да е кой знае каква изненада“, добавя високопоставен представител на управляващата Консервативна партия.

Среща на върха в Блечли Парк

Срещата на върха за изкуствения интелект ще се проведе в Bletchley Park в предградието Milton Keynes, разположено на 70 км северозападно от Лондон. По време на Втората световна война тук се помещава Училището за правителствени кодове и шифри (GC&CS), където екипът на известния математик Алън Тюринг работи за разбиването на кода на нацистката шифровъчна машина Enigma.

Впоследствие на базата на GC&CS е създадена британската служба за електронно разузнаване (Government Communications Headquarters, GCHQ) – аналог на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Сегашното му седалище е в Челтнъм – град в графство Глостършър, Югозападна Англия. Той е голям балеоложки курорт заради своите минерални извори, открити там през 1716 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст