ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Генериран е новият хеш код за машините на балотажа

Избори за парламент народни представители гласуване 2021 машинно машина

Генерираният хешкод, който ще се изписва на контролната разписка на машината за гласуване и на всяка бюлетина, е: 6A 0E B4 06 63 A1 3B 9D 9E 0F 6A 6F AA 74 D6 86 23 26 3C 59 92 5D 54 10 A7 B8 DB EA 97 24 96 8C.

Софтуерът е заключен с ключ, който е съставен от три различни пароли на трима от членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) на лаптоп на ЦИК. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление (МЕУ), след като по-рано тази вечер успешно приключи процедурата по доверено изграждане на софтуера за машините за втория тур на местните избори.

Експерти към ЦИК извършиха довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на балотажа на местните избори на 5 ноември. Изграждането се извърши в контролирана среда, предоставена от Министерството на електронното управление. В процеса присъстваха представители на четири парламентарно представени партии. Процедурата се наблюдаваше от специалисти на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и се излъчи на живо в зала „Партер“ на МЕУ.

По-късно четирима от общо дванадесет, вписани в регистъра на ЦИК представители на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите, приеха поканата на комисията и получиха достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване, уточняват от министерството.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст