ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Забраняват износа на инсулини, лекарства за понижаване на кръвната захар и антибиотици за деца

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се забранява износът на инсулинови медикаменти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Заповедта влиза в сила от днес, 2 ноември, и ще важи до 31 декември 2023 г. В нея, освен инсулини и аналози, със забрана за износ са и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.

Заповедта на здравния министър Христо Хинков беше издадена часове, след като председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Костадин Ангелов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски поискаха спешни действия за спиране на износа на животоспасяващи медикаменти.

Заповедта идва след писмо на над 180 пациенти с диабет, които сигнализират за системен недостиг на два вида инсулин в аптечната мрежа.

Пред БНР инициаторът на писмото Елица Сиракова заяви: 

“Така да бъде направена системата, че за детето ми да има инсулин. По какъв начин ще го постигне Здравното министерство, Комисията, Здравната каса и всички специалисти, които са се събрали там, не е моя работа. Аз искам да има гарантирано количество инсулин, за да можем да живеем спокойно и да не се чудим всеки месец какво ще правим”.

Темата за недостъпността на лекарствата коментираха днес и от Лекарския съюз на нарочна пресконференция, на която отново настояха да се върне възможността за изписване на антидиабетни медикаменти и на антибиотици и на хартиена рецепта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст