ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Омбудсманът призова за по-високи месечни помощи за деца с увреждания

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и до министъра на финансите Асен Василев. В нея тя настоява с новия държавен бюджет да бъдат актуализирани месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, регламентирани в чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД). 

Сега помощта за децата е разделена в три групи според степента на тяхното увреждане. Най-малко средства месечно получават децата с определени от 50 до 70 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност – 350 лева. На децата с определени от 70 до 90 на сто степен на увреждане на месец им се полагат по 450 лв., а децата с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност – по 930 лева. Омбудсманът посочва, че това е крайно недостатъчно заради инфлацията и повишените цени на храни, лекарства и прочие.

Ковачева обърна внимание и на факта, че тези месечни помощи не само не са пипани от края на 2016 г., но и че до момента не е предвиден никакъв механизъм за автоматичното им осъвременяване през годините.

„С оглед разпоредбата на чл. 8д, ал. 2 от Закона за семейни помощи за деца, която не допуска размера на помощите да е по-малък от предходната година, размерите на финансовата подкрепа на отделните групи правоимащи са оставени вече седем години, без да бъдат променени в Законите за държавния бюджет на Република България“, пише в препоръката си общественият защитник.

Според нея е необходимо да се обърне внимание на факта, че подкрепата на семействата, в които има деца с трайни увреждания, е значително намалена през последната година. По думите й причина за това е сериозната инфлация в страната, която рефлектира върху възможностите да бъдат задоволявани потребностите на децата. 

Цялата препоръка, може да видите тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст