ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът на Япония представи план за помощ на икономиката със 107 млрд. евро

Фумио Кишида (АФП)

Заради растящите цени популярността на Фумио Кишида спадна до най-ниското си ниво от избирането му през 2021 г.

Премиерът на Япония представи днес план за подпомагане на икономиката на страната в размер на 107 милиарда евро, за да облекчи последиците от инфлацията за японците и да се опита да повиши популярността си, предадоха Франс прес и БТА.

Този план се очаква да бъде на стойност малко над 17 000 милиарда йени (106,7 милиарда евро по сегашния курс), обяви Фумио Кишида на правителствено заседание, в което участваха представители на управляващата партия.

Според обществената телевизия Ен Ейч Кей мерките се очаква да включват намаляване на данъците с 40 000 йени (251 евро) на човек и безвъзмездни помощи в размер на 70 000 йени (439 евро) за домакинствата с ниски доходи. Планът ще включва още мерки за намаляване на цените на бензина и сметките за енергия, както и за насърчаване на инвестициите в полупроводниковата и космическата промишленост.

Очаква се тези мерки да увеличат още повече огромния държавен дълг на Япония след стотиците милиарди евро, които правителството вече е наляло в икономиката през последните три години, за да подкрепи възстановяването след кризата с ковид.

Планът трябва да бъде одобрен от парламента.

От пролетта на 2022 г. в Япония, където десетилетия наред имаше дефлация, преживява, се наблюдава инфлация при потребителските стоки заради скока на цените на енергията след избухването на войната в Украйна и едновременния спад на йената.

Популярността на Кишида, чието управление е критикувано в условията на тези растящи цени, спадна до най-ниското си ниво от избирането му през 2021 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст